Dinsdag 26 | 09 | 20:15 u                          € 19                                    

 

Archduke Ensemble

 

Suhann Chai – piano
Shunske Sato – viool
Emlyn Stam – altviool
Job ter Haar – cello
Teunis van der Zwart – hoorn

 

Programma

 

R. Schumann

Adagio en Allegro voor hoorn en piano, op.70

J. Brahms

Trio in Es-groot op. 40 voor viool, hoorn, en piano

Andante – Scherzo (allegro) – Adagio mesto – Allegro con brio

Pauze

R. Schumann

Märchenbilder voor altviool en piano, op. 121 (selectie)

Nicht zu schnell – Lebhaft

J. Brahms

Pianokwartet in g-klein, op. 25

Allegro – Intermezzo – Andante con moto – Rondo alle Zingarese

 

Suhann Chai (piano) keert terug naar de Kunstdagen Wittem met haar muzikale vrienden van het Archduke Ensemble (Shunske Sato – viool, Emlyn Stam – altviool, Job ter Haar – cello en Teunis van der Zwart – hoorn). Dat dit ensemble vernoemd is naar het bekende aartshertogtrio van Beethoven mag geen verrassing zijn!

De musici brengen een prachtig Brahms – programma met Hoorntrio in Es en het Pianokwartet
nr. 1 in g-mineur. Een bijzonder concert, want de hoorn als kamermuziekinstrument hoor je niet vaak. Het hoorntrio roept associaties op met de natuur en de jacht en kijkt nostalgisch terug naar Brahms’ jeugd. Het pianokwartet bestaat uit vier delen, waarbij het laatste deel een gloedvol zigeunerrondo is. Dit rondo is een waardige afsluiting van het programma: dit deel, dat bekendstaat 
als een van de meest uitdagende stukken uit het kamermuziekrepertoire van Brahms, is ritmisch, snel, technisch complex, maar heeft tegelijkertijd een makkelijk in het gehoor liggend thema. Een programma met twee hoogtepunten uit het romantische repertoire, waarbij de hoorn een gouden randje aan het geheel verleend!

Pianiste Shuann Chai​ is een actieve en bezielende musicus. Haar projecten verraden een brede belangstelling: de 32 Beethovensonates op historische piano’s, samenwerkingsprojecten met moderne dansers, kamermuziekprogramma’s in La Folle Journée in Tokyo (Japan) en het festival Bach en Combrailles (in Frankrijk). Woonachtig in Nederland, treedt ze overal in Europa op, maar haar werkterrein omvat ook Azië en haar geboorteland, de VS.

Shunske Sato​ staat als violist bekend vanwege opmerkelijke en boeiende uitvoeringen op zowel moderne als historische instrumenten. Woonachtig in Nederland, is Shunske werkzaam als concertmeester van Concerto Köln en is de nieuwe artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. In 2013 werd hij uitgenodigd om toe te treden tot de vaste staf van het Conservatorium van Amsterdam als viooldocent.

Altviolist Emlyn Stam is actief als kamermusicus, solist en orkestmusicus en treedt regelmatig door heel Nederland en Europa op. Hij heeft zeven jaar als plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Residentie Orkest in Den Haag onder Neeme Järvi gewerkt. Verdere orkest optredens maakte hij als gast-aanvoerder bij Philharmonia Orchestra, BBC Welsh National Orchestra en de opera Toulon.

Job ter Haar begon op zesjarige leeftijd met celloles en gaf al snel blijk van een bijzonder talent voor kamermuziek. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij René van Ast en Anner Bijlsma. Job is de vaste cellist van het Archduke Ensemble, het Ives Ensemble en Musica ad Rhenum, met welk ensemble hij een groot aantal CDs opnam, die zich kenmerken door het gebruik van authentieke tempi en veel tempovrijheid.

Teunis van der Zwart​ is een van de toonaangevende hoornisten van zijn generatie. Al vroeg in zijn carriere besloot hij ambassadeur voor de natuurhoorn te worden. Hij is een erkende specialist op zijn instrument, en actief als solist, kamermuziekspeler en docent. Met het Orkest van de Achttiende Eeuw (waarvan hij eerste hoornist is) en het Freiburger Barock Orchester (waarvan hij vijftien jaar lang eerste hoornist was) maakte hij CD-opnamen van Mozarts hoornconcerten.

 

Programma overzicht