Coming World Remember Me (CWRM)

 

Tijdens de Kunstdagen 2017 zijn er 236 beeldjes gemaakt voor de grote land art installatie in België

 

Onder de enthousiaste begeleiding van vrijwilligers hebben bezoekers van de kunstdagen 236 beeldjes gemaakt voor dit bijzondere project van kunstenaar Koen Vanmechelen.

De beeldjes worden onderdeel van een groot project van 600.000 beeldjes voor de grote land art installatie CWRM, waarbij elk beeldje staat voor één van de 600.000 slachtoffers die in België het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog rond Ieper. 

      

Het verhaal van de uiteindelijke land art installatie, die in 2018 in Ieper tot stand zal komen, is ontstaan uit de kruising van een idee van intendant Jan Moeyaert met de ziel van het werk van Koen Vanmechelen. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het grootschalige herinneringsproject ‘GoneWest/Reflections on the Great War’.

Tijdens de periode 2014-2018 nemen duizenden mensen verspreid over Vlaanderen en de rest van de wereld deel aan de ‘making of’ van de installatie door 600.000 beeldjes uit klei te boetseren. Bij elk beeldje hoort een dogtag, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Op deze dog tag staat een slachtoffernaam uit de digitale ‘Namenlijst’ die door het In Flanders Fields Museum in Ieper wordt samengesteld. Ook de naam van de maker komt op de dog tag: zo herenigen verschillende nationaliteiten en generaties zich in de herdenking. Al deze dog tags zullen verzameld worden in een doorzichtige urne in de installatie.

 

 

In het voorjaar van 2018 wordt de installatie geïmplementeerd op een van de meest bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog: het niemandsland van de frontzone rond Ieper. De beeldjes krijgen in de land art installatie een plaats tussen drie grote werken van kunstenaar Koen Vanmechelen. De indrukwekkende kunstinstallatie ComingWorldRememberMe moet ons herinneren aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen.

Meer informatie over de land art installatie is te vinden op de website http://www.comingworldrememberme.be/

 

Home