Openingstijden exposities

Maandag t/m vrijdag van 14.00-17.00 uur.
Weekends van 12.00-17.00 uur.
Tijdens matineevoorstelling van 11, 18 en 24 september is de expositie in de Kloosterbibliotheek niet toegankelijk.

 

De entree is gratis.

 

Kunstexposities tijdens Kunstdagen Wittem 2016

 

Het verschil tussen kijken en zien…

De Griekse denker Thales wist als geen ander wat goed kijken betekende. Hij keek omhoog naar de sterren buiten onze wereld en viel daardoor in een kuil, vlák voor zijn voeten, in onze wereld! Van alle lichaamsdelen is het oog misschien wel het meest bijzondere. Je kunt zéggen wat je wilt, maar het oog verraadt vaak wat je werkelijk denkt. Vanaf het oog van Horus, het ‘alziend oog’ van God tot het ‘trompe l‘oeil’ is de werking van het oog steeds een dankbaar onderwerp in de kunst geweest. Kunst kan appelleren aan je gevoel voor schoonheid, maar schoonheid alleen is niet genoeg! Er moet nét iets meer zijn dan ‘beaume pour les yeux’ tussen het werk dat je ziet en jezelf. Bij het zien van kunst moet de adem je heel even in de keel stokken. Even moet er, oog-in-oog met het kunstwerk, een moment van ademloze sprakeloosheid zijn. Dát ‘moment sur place’ verraadt dat je werkelijk tegenover iets bijzonders staat. Iets dat je overmeestert en even al het andere doet vergeten. Dié kunst verrijkt je en maakt jouw wereld nét iets anders. Een kunstenaar tenslotte, doet soms dingen waarvan hij niet weet waarom. En, vaak even verbaasd over het resultaat als later de kijker, voegt hij iets toe of laat hij iets weg. De kunstenaar ‘schept’ zijn kunst en met die kunst zijn verhaal en intrinsieke schoonheid. Schoonheid welke u hier, tijdens de Kunstdagen Wittem 2016, in combinatie met het oor-strelende muzikale programma, met uw eigen ogen kunt proberen te ‘zien’…
Jos Solberg – Curator

 

Exposanten

 

Jose Fijnaut

Jose Fijnaut

‘Van iemand een portret boetseren vraagt meer dan waarneming alleen. Je leeft je in in de persoon en haalt eruit wat essentieel is. Een gezicht is in beweging en verandert constant door de verschillende emoties die iemand laat zien. Ieder portret vertelt zijn eigen verhaal. Met dit inspirerend gegeven en de passie voor het portret-boetseren werk ik, als ik deze koppen maak, toe naar de essentie van mijn werk: Het realisme loslaten zonder dat het wezen van de persoon verloren gaat’.

www.josefijnaut.nl

Maria Stams

Maria Stams

‘Uitgaande van kleine studies naar levend model, bouw ik de beelden op. Zoekend naar vormen, verbanden en lijnen. Alle kanten van een beeld zijn met elkaar verbonden en elke kant moet boeiend zijn om naar te kijken. Spanning ontstaat door de compositie, maar ook door de structuur en het materiaalgebruik. Elk beeld is een uitdaging, een puzzel die ik oplos. De klei wijst de weg en het gevoel vertelt me wanneer het beeld ‘af’ is. Beelden maken is klei verplaatsen, totdat het geheel klopt’.

www.mariastams.nl

Guiseppe-Lamers

Giuseppe Lamers

‘Sinds 2003 ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op het vervaardigen van bronzen sculpturen. Mijn werken bestaan vooral uit abstracte sculpturen van mensfiguren. Kenmerkend zijn de gaten in de sculpturen. Ik vind dat de beelden een bepaald gevoel met zich meedragen, waardoor iemand die erdoor geraakt wordt, er voor altijd onlosmakelijk mee verbonden blijft. Door de heldere belijning en de restvormen hangt er als het ware een ‘aura’ om de beelden, dat gevoelens van geborgenheid, verliefdheid of treurnis oproept, en die het materiële aardse bestaan wil loslaten’.

www.giuseppe-lamers.nl

Johannes Donner

Johannes Donner (D)

‘Kunst schöpft aus Erfahrung meint nichts weniger, als dass nichts von irgendwoher kommt in der Kunst, sondern dass alles schon einmal da war oder zumindest angelegt war oder wenigstens gedacht war. Und es ist auch ein Schutz für uns Außenstehende. Denn wenn dem so ist, dann müssen wir auch nicht alles verstehen, was wir sehen. Unsere Begegnung mit der Kunst kann anfangs ruhig fremdeln. Weil, wer fremdelt, fragt sich vielleicht, Warum? Und wer fragt, unternimmt ja bereits den ersten Schritt vom Sehen hin zum Verstehen’.

www.johannes-donner.de

Lei Hannen

Lei Hannen

Lei Hannen weet als keramist grenzen te verleggen in de vormgeving, textuur en decoratie van zijn keramiek. Het stookproces is handmatig gestuurd. De kleur en de intensiteit van de vlammen verraden de vordering van de gladbrand, en door de oerkracht van het vuur wordt het unieke en definitieve karakter van het keramisch werk vastgelegd.

www.leihannen.nl

Kömhoff 5

Wim Komhoff

‘Mijn werk bestaat uit zoeken naar nieuwe vormen in een al eeuwenoude materie: ‘brons’. Het doel van mijn werk is een interactie bewerkstelligen tussen beeld en beschouwer. Ik werk in het spanningsveld tussen figuratie en abstractie. De vrouwelijke figuur is vaak mijn inspiratiebron. Het gieten van mijn bronssculpturen verricht ik vaak zelf, omdat ik dan tot het laatste moment nog veranderingen kan aanbrengen en bewerkingen toepassen’.

www.wim-komhoff.com

Ankie Lommen

Ankie Lommen

‘Ik kan intens geraakt worden door iets wat ik zie. Mijn fantasie kan geprikkeld worden door materialen die ik vind zoals afval, afgedankte of gebruikte resten staal of hout. Soms haal ik mijn inspiratie uit een beweging die ik zie, bijvoorbeeld een rennende hond of een tak die beweegt in de wind. Die beweging kan later terug komen in mijn werk, vorm gegeven in staal en andere materialen. Beweging en statische kracht, vergankelijkheid en onverwoestbaarheid: het zijn duidelijke tegenpolen die in mijn werken steeds weer terug komen’.

www.ankielommen.nl

 
Maarten Vaessen1

Maarten Vaessen

Kunstenaar Maarten Vaessen maakt als autodidact op expressieve wijze ijzeren roest-
sculpturen. Kenmerkend voor zijn werk zijn onafgewerkte lasnaden, las-spetters en ook deuken vindt hij niet erg. De abstracte en figuratieve werken zijn puur en stoer door de combinatie van oer-materialen zoals ijzer met Maasstenen. De sculpturen plaatst hij op zware, robuuste hardhouten sokkels gemaakt van oude meerpalen en hij toont zijn werk in binnen- en buitenland, rondreizend met zijn unieke mobiele galerie.

www.maartenijzerkunst.be

Thea Houben1

Thea Houben

Thea Houben is als beeldhouwster opgeleid aan de kunstacademie te Maastricht onder leiding van Piet Killaars. Na haar studie keerde zij in 1987 weer terug naar haar geboortedorp Roggel en vestigde zij haar atelier in de voormalige bakkerij van haar ouders. In het atelier creëert zij in brons sculpturen in diverse thema’s. Op respectvolle en tegelijk uitdagende wijze, geeft zij het menselijke lichaam weer. De portretkunst behoort eveneens tot haar specialiteiten.

www.theahouben.nl

 
Greet Ketelaers

Greet Ketelaers (B)

De beelden van Greet Ketelaers (in klei en brons) hebben een herkenbare menselijke uitstraling. Het accent ligt op de uitvergrote ledematen. De dramatische houding en sobere kleur worden ondersteund door de vormentaal van handen en voeten. Hiermee wordt tijd en ruimte gesuggereerd, grenzen worden afgebakend en licht krijgt zijn dimensie. Vanuit elk beeld ontstaat een dialoog met de beschouwer en hier begint het verhaal van elk uniek exemplaar.

www.greetketelaers.be

John Stultjens

John Stultjens

John Stultjens is als autodidact een aantal jaren geleden begonnen met beeldhouwen. Na het ‘proeven’ aan- en bewerken van diverse soorten steen gaat zijn voorkeur uit naar het werken met serpentijn en albast. De beelden ontstaan intuïtief en hebben veelal vrouwelijke rondingen. Na het polijsten werkt hij het beeld af met ruw verweerd ijzer, waardoor een sterk contrast ontstaat tussen het gladde, gepolijste beeld en het oerige ijzer. In deze setting ontstaat dan een optimaal ‘totaal-beeld’.

www.johnstultjens.exto.nl

Eddie Symkens

Eddie Symkens (B)

Eddie Symkens is een gedreven kunstenaar, die keramische en bronzen sculpturen combineert. Hij maakt figuren die met name in een lichaam gevat zijn. Daaruit ontsnappend door een beweging die aan de volumineuze beelden sierlijkheid en elegance verleent. Maar dit vervaardigt Eddie ook door letterlijk te balanceren tussen materialiteit en immaterialiteit. Materialiteit in een vorm die alludeert op de beperkingen van een menselijk lichaam, en tegelijk de warmte ervan betoont.

www.eddiesymkens.be

Maria Verstappen

Maria Verstappen

In de schilderijen van Maria word je in een universele diepgang gevangen. Het zit vol beweging en intensiteit, zoekend vanuit een materiële vorm naar ontzagwekkende kracht. Haar schilderijen zijn als een woeste zee tot stille lucht. Door het mengen van kleuren en krachtig bewerken creëert Maria indrukwekkende en levendige kunst. Kleur en compositie nemen je mee naar een andere wereld.

www.mariaverstappen.nl/

 
Terry Mazel

Terry Mazel (B)

Als basismateriaal voor papierscheppen gebruikt Terry zuiver plantaardige vezels van over de hele wereld, maar ook uit haar directe omgeving zoals bv. brandnetels, riet- en grassoorten. Deze ogenschijnlijk onbeduidende materialen, die normaal in de container of composthoop belanden, zijn prachtig tot papier te verwerken. De eigenschappen en het karakter van het materiaal leven verder in verstilde vormen van papier en werken daardoor verrassend en inspirerend.

www.terrymazel.eu

Ingrid Pusch

Ingrid Pusch (D)

‘Die Farbe spielt eine wesentliche Rolle in den Bildern der Künstlerin Ingrid Pusch.
Bei den Arbeiten von Ingrid werden die Farben schichtweise, zumeist lasierend aufgetragen, so dass tiefer liegende Schichten, teilweise sogar die unbehandelte Leinwand, immer wieder zum Vorschein kommen. Es entstehen hauchdünne Farbaufträge, die wie ein Netz darunter liegende Schichten durchschimmern lassen. Diese spezielle Technik des Farbauftrages verleiht den Arbeiten eine besondere strukturelle Tiefe’.

www.ip-art.de

 
Anna Maria Rijcken

Anna Maria Rijcken

‘Het is de grafiek, die de latente schrijver in mij wakker roept. Tekst geeft inhoud aan vorm, en vorm sluit gevoelens en gedachten op in zijn kern. Zelfs in handgemaakte kleine oplagen blijft ieder boek een unicum. Aanvankelijk verluchtigd met ets en/of monoprint, breidt het materialen-scala zich uit van papier, karton, drukinkt, naar acryl, hout en metaal, krijgt verfhuid, draagt handgeschreven gedichten, verstollen bladzijden in hout’.

www.annamariarijcken.nl

 
Ine Lammers

Ine Lammers (B)

Het werk van Ine Lammers lijkt op momenten een bevreemdende droom. Een wereld met een eigen werkelijkheid, met een andere logica. Haar werk thematiseert het kwetsbare van de mens. Zij is geïnteresseerd in mensen met een hoek af, de resten van de realiteit. Humor en speelse vrijheid zijn in bepaalde series ook niet ver weg. Het gebruik van een stevig kleurenpalet levert onverwachte beelden op, die in schril contrast staan met de ingetogenheid van ander werk, zoals de pakkende inkttekeningen of de schijnbaar onaffe schetsen die verrassend zijn in hun eenvoud…

www.inelammers.com

 

Home