Openingstijden exposities

Maandag t/m vrijdag van 14.00-17.00 uur.
Weekends van 12.00-17.00 uur.

Tijdens matineevoorstellingen van 17 en 24 september is de expositie in de Kloosterbibliotheek tussen 14:00 uur en 16:00 uur niet toegankelijk.

 

De entree is gratis.

 

Kunstexposities tijdens Kunstdagen Wittem 2017

 

Streams/beams

 

De bibliotheek van het klooster in Wittem maakt indruk, direct al bij binnenkomst.
In deze studieruimte kregen toekomstige paters hun wetenschappelijke opleiding en zochten zij de theologische onderbouwing van hun geloofsverkondiging. Een tentoonstelling inrichten op deze plek biedt de mogelijkheid van verbindingen tussen de bijzonderheid van deze ruimte en de bijzonderheden van de te exposeren kunstwerken.

Boeken, studie, geloof. Alle drie te verbinden met deze kloosterbibliotheek, maar ook met het werk van de exposerende kunstenaars. Schilderijen waarin citaten van schrijvers en dichters zijn opgenomen of waarin de beleving van de natuur onderzocht en verbeeld wordt.
Tekeningen waarin gefantaseerd wordt over Schepping en evolutie of geëxperimenteerd wordt met identiteit in portretten. Ervaringen in onze samenleving en verhalen over ervaringen in andere culturen, geschilderd of gefilmd. Het zijn enkele voorbeelden van verbindingen tussen de verhalen van kloosterbibliotheek en die van de kunstobjecten.

Jos van Wunnik gebruikte de titel ‘Streams, beams’ voor enkele werken waarin hij zijn ervaring verbeeldt van eenheid in de natuur; zijn beleving dat alles met elkaar verbonden is. Ik mocht de titel gebruiken voor deze tentoonstelling om er de kracht en uitstraling van de afzonderlijke kunstwerken  mee uit te drukken en de vele gedachtestromen die zij, onderling en in relatie tot de bijzondere bibliotheekruimte, op gang kunnen brengen.

Hout. De schappen voor de boeken in de bibliotheek zijn in de eigen houtwerkplaats van het klooster gemaakt. Deze werkplaats en enkele andere bijzondere gebouwtjes bereikbaar vanuit de tuin, maken ook deel uit van de tentoonstelling. Beeldhouwer Michel van Henten plaatste er zijn indringende beelden van hout en brons.

Met dank aan organisatie en kunstenaars.

Rob Kooiman, gastcurator 

 

Exposanten

 

 

Abraham Neufeld

Abraham Neufeld studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn werk gaat over de ervaringen die mensen met elkaar delen. Dagelijks werken mensen aan hun ‘ervarings-patchworkdeken’; nieuwe ervaringen worden toegevoegd, herinneringen eraan worden steeds weer anders ingekleurd. In een nieuwe reeks geschilderde portretten onderzoekt Abraham Neufeld het innerlijk landschap van mensen, ongeacht afkomst, geslacht of overtuiging.

www.neufeld.be

 

 

 

Ben Leenen (Tegelen, 1949)

Ben Leenen volgde de HTS in Venlo en de Academie van Beeldende Kunsten in Maastricht. Hij maakt grafiek en schildert. De werken van Ben Leenen zijn gebaseerd op aangetroffen situaties en motieven, die hij tijdens zijn reizen en in zijn dagelijkse omgeving verzamelt. In zijn atelier bevrijdt hij deze van hun oorspronkelijke context en brengt ze, vaak in combinatie met tekstelementen, samen in nieuwe betekenisconstructies.
Ben Leenen, Pastoor Kribsweg 14,
6212 BT Maastricht, 043-3251609

http://get.google.com/albumarchive/107681250546999013538

 

 

Doris Becke (Magdeburg [D], 1940)

Doris Becke volgde in Krefeld (D) de Werkkunstschule en in Maastricht de Jan van Eyckacademie. Opgeleid als graficus, stapt zij rond 2000 over op het schilderen om directer, op grotere formaten en vrijer met kleur te kunnen werken. Doris Becke is gefascineerd door nachtmerrieachtige situaties, waarin bureaucratie en een onpersoonlijke maatschappij steeds meer greep krijgen op het individu. Dergelijke situaties worden ook beschreven in het werk van de schrijver Franz Kafka. Deze ontdekking leidde tot het ‘Kafka-project’ van Doris Becke. Dit project bestaat uit een reeks geschilderde composities waarin bizarre personages, tekens en ruimten verbonden worden met tekstfragmenten uit het werk van Franz Kafka.
Doris Becke, Pasestraat 16, 6223 HB Maastricht, 043-3641069

www.dorisbecke.com

 

 

Hank Beelenkamp (Amsterdam, 1952)

Hank Beelenkamp volgde de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij is opgeleid en werkzaam als beeldhouwer, maar maakt ook tekeningen als autonome werken. Met name in zijn tekeningen geeft hij op humoristische wijze commentaar op de samenleving. In de reeks ‘Evolutie in potloodtekeningen’ tekent hij circa 145 varianten op bestaande dieren en beschrijft hij hun leefwijze en andere bijzonderheden. De tekeningen, de benamingen en beschrijvingen bevatten veel toespelingen op ons huidige menselijk bestaan en indirect natuurlijk op ‘de evolutie’ en ‘de schepping’.
Hank Beelenkamp, Wilhelminasingel 56, 6221 BK Maastricht, 043-3251377/06-10458861

www.hankbeelenkamp.nl

 

 

Jos van Wunnik (Maastricht, 1951)

Jos van Wunnik studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en aan de Stadsacademie en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Sinds 1987 woont hij in Schinveld, waar hij zich laat inspireren door het Schinvelds bos. In zijn werk vormt hij het landschap om tot innerlijke ruimte. Zijn thema is de ervaring van eenheid in de natuur. In zijn recente werk ervaart en verbeeldt Jos van Wunnik de ronde ruimte van het landschap als stromend en stralend; op die manier alle leven op aarde verbindend. Hij hanteert daarbij een techniek van ritmische arceringen in kleurstreepjes, die – in navolging van de post-impressionisme – via optische kleurmenging zijn schilderijen zowel helderheid en ruimtelijkheid, als trilling en stroming geven.
Jos van Wunnik, Eindstraat 58, 6451 AE Schinveld, 045-5257056

https://vanwunnik.com

 

 

Magdalena Peltzer (Bocholtz, 1953)

Magdalena Peltzer studeerde aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze tekent en schildert. Haar tekeningen in potlood en aquarel zijn studiemateriaal; hiermee zoekt zij naar eigenzinnige vormen en naar betekenissen. In haar schilderijen werkt zij de resultaten van deze zoektocht verder uit in olieverf op doek. “Ons mensen en alles wat erbij hoort”, zo omschrijft zij het ruime thema van haar werk. In de portretten gaat het om ’identiteit’, van bijvoorbeeld hedendaagse actrices, een 19e -eeuwse schrijfster of een mythologische koningin.
Magdalena Peltzer, Kleine Gracht 20, 6211 CB Maastricht, 043-3640768

https://magdalenapeltzer.wordpress.com

 

 

Marijke Beelen (Leiden, 1948)

Marijke Beelen studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Eerst volgde ze de opleiding grafische technieken en daarna de opleiding monumentale en toegepaste schilderkunst. Marijke Beelen wordt geïnspireerd door literatuur en muziek. Ze maakte onder andere prenten bij het gedicht ‘Mei’ van Herman Gorter, ‘Don Quichot’ van Cervantes en het middeleeuwse gedicht ‘De reis van Sint Brandaan’. Ze gebruikt daarvoor de handmatige hoogdruktechniek, waardoor elke afdruk weer een nieuw beeld oplevert.
Marijke Beelen, Oud Valkenburg 17a, 6305 AA Schin op Geul, 043-3113918

www.marijkebeelen.nl

 

 

Michel van Henten (’s Gravenland, 1979)

Michel van Henten volgde de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, afdeling beeldhouwen. Hij werkt vooral in hout en brons. Zijn sculpturen gaan over de aardse oorsprong van de mens en over zijn emotionele belevingswereld. Zijn mensfiguren zijn meestal kwetsbaar, soms ingekeerd, getroebleerd of gemankeerd. Michel van Henten probeert elk beeld een verhaal mee te geven. “Soms ben ik halverwege”, zegt hij, “en begint het zijn eigen verhaal te vertellen. Dan hoef ik alleen nog maar te luisteren en voer ik uit wat het me opdraagt”. Hij gebruikt beitel, zaag, guts, rasp en vijl: “Niet schuren … het mag wel ruw zijn … anders wordt je neurotisch en komt het nooit meer af”.
Michel van Henten, Lagekanaaldijk 112c 15, 6212 NA Maastricht, 0647142156

www.michelvanhenten.nl

 

 

Roy Villevoye (Maastricht, 1960)

Roy Villevoye volgde de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Sinds zijn eerste reis naar de Indonesische provincie Papoea, een deel van het voormalige Nederlands Nieuw Guinea en het leefgebied van de Asmat, speelt de uitwisseling met dit gebied en dit volk een belangrijke rol in zijn werk. Meer algemeen is de wrijving tussen culturen als die van de Asmat enerzijds en de westerse anderzijds daarin een belangrijk thema. Het werk van Roy Villevoye bestaat uit sculpturen, installaties, foto’s en films. Twee recente films, die hij samen met Jan Dietvorst maakte, zijn portretten van missionarissen die werkten in Nederlands Nieuw Guinea.

www.royvillevoye.com

 

 

 

Jan Dietvorst (Bergen op Zoom, 1953)

Jan Dietvorst studeerde sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam. Hij maakt beelden en tekeningen.

Met Roy Villevoye maakte hij 20 films. Zijn teksten over uiteenlopende cultuurkritische onderwerpen worden gepubliceerd op zijn blog www.jandietvorst.com. Met een zekere regelmaat schrijft hij ook teksten over andere kunstenaars. Jan Dietvorst is actief als uitgever van kunstenaarsprenten (www.interbellum.nl) en is parttime werkzaam als programmamaker bij de Stichting Paradiso, Amsterdam.

 

 

De expositie is samengesteld door Rob Kooiman (Den Haag, 1959). Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en aan de Reinwardt Academie (museologie) in Leiden. Met zijn bedrijf ARTOF maakt Rob Kooiman onder andere exposities op het gebied van kunst en geschiedenis. Hij werkt voor grote en kleine musea, stichtingen met een cultureel doel, overheden en bedrijven met collecties. www.artof-museumprojecten.nl

 

Home