Kunstexposities tijdens Kunstdagen Wittem 2014

Leden van de Limburgse Kunstkring presenteren op de Kunstdagen Wittem een collectie
kunstwerken in diverse disciplines, aangevuld met werk van enkele gastexposanten.
De werken zijn te zien in de oude kloosterbibliotheek en in de lommerrijke kloostertuin.
Er nemen 22 kunstenaars aan deel, waarvan 7 gastexposanten met beelden, schilderijen, glaskunst, sierraden, objecten,  keramiek en grafiek. De kunstwerken zijn geselecteerd op inhoud en inzetbaarheid in de historische klooster omgeving.

De Limburgse Kunstkring bestaat al meer dan honderd jaar.
Kenmerkend voor de huidige leden is het creëren van eigentijdse kunst met een persoonlijke inslag
en de Kunstkring is inmiddels een begrip geworden in de Euregio.
Enerzijds vanwege haar rijke historie, anderzijds vanwege de hoge kwaliteit van het werk van haar
leden, die opereren vanuit een sterk en hecht collectief.

 

Overzicht Exposanten

 Monique Lips Monique Lipsch is gefascineerd door vormen, basale vormen zoals cirkels, maar ook mensvormen. In haar werk probeert ze steeds weer nieuwe dimensies aan die vormen te geven. Zij houdt van strakke, eenvoudige lijnen en gepolijste vlakken. Tegelijk speelt ze met volumineuze rondingen en dat maakt haar beelden bijna aaibaar. Het contrast tussen harde materialen met strakke lijnen en ronde, zachte vormen roept een spanning op.
www.moniquelipsch.com
 Helma Cauberg Slippers-1 Helma Cauberg schildert en portretteert het liefst mensen waarbij hun kracht, innerlijke schoonheid en houding tot uitdrukking komen. En dit op een realistische wijze die hand in hand gaat met vervreemding. Het centrale thema in haar huidige werk is ‘projecties’. Daarbij ontstaat een symbiose tussen het verleden en het heden, door dia’s uit haar kindertijd te projecteren op zichzelf als volwassen vrouw.
www.helmacauberg.com
 Hans van den Eertwegh Hans van den Eertwegh probeert in zijn schilderijen verbeelding en werkelijkheid een te laten worden. Met gevoel voor kleur en compositie, combineert hij abstracte vormen en vlakken met mens-figuren. Door gebruik te maken van laag over laag technieken wordt een prachtige textuur onderdeel van zijn schilderijen. De figuren roepen een verstilling op, en geven voldoende ruimte voor een persoonlijke invulling aan de toeschouwer.
www.atelier18.net
 Joep van_Kerkom_ Joep van kerkom vraagt zich constant af wat wel of niet belangrijk is. Weglaten van het overbodige. Er is een periode dat je ergens lyrisch of verwonderd over bent. Dit gevoel kan verdwijnen maar er rest iets tastbaars, een schilderij, een schets een illustratie. Daarmee is het echter niet afgelopen. Deze lijnen blijven langs elkaar lopen.Soms in schijnbaar heel verschillende technieken of stijlen. Een soort blijvende onrust.
www.joepvankerkom.nl
 Rogate Savelkoul (2) Rogate Savelkoul is voortdurend op zoek naar materiaal en de perceptie van sculptuur naar sieraad als draagbare kunst in een eigen handschrift.Iedere keer opnieuw uitgedaagd in thematiek, stijl of techniek.De thema’s gaan in op wat haar raakt en verwondert, maar in wezen is het ook een belevingswereld die ons allen ontroert of tot nadenken stemt.
www.rogatesavelkoul.nl
 Rob_Courtens Rob Courtens heeft als kunstenaar een sterke vormbeheersing en een hang naar monumentaliteit. Hij werkt figuratief maar zijn werk abstraheert steeds verder.Hij werkt het liefst alleen en is zelf altijd weer verbaasd over wat er dan gebeurt in zijn atelier. Hij drukt zich graag uit in klei, maar ook in was, hout of steen.Het maakt voor hem niet uit of een beeld uiteindelijk figuratief of abstract wordt.
www.robcourtens.nl
 Jos Solberg - Memory Jos Solberg beleeft schilderen als het leven zelf. Een constante strijd tussen orde en chaos, mooi en lelijk, lief en leed. Hij wil werk maken dat bezieling bezit en dat ook hem zelf steeds weer opnieuw verrast. Esthetiek is in zijn werk een kwalitatieve norm die in dienst staat van de filosofische achtergrond. De drang om aan de eigen esthetiek te ontsnappen levert hem steeds weer verrassend en nieuw werk op.
www.jossolberg.net
 Lei Hannen Lei Hannen weet grenzen te verleggen in de vormgeving, compositie, textuur en decoratie van zijn keramiek. De klei die hij gebruikt bevat nog opgeslagen metaalzouten, verantwoordelijk voor het levendige karakter. Het stookproces is handmatig gestuurd. De kleur en de intensiteit van de vlammen verraden de vordering van de gladbrand en door de oerkracht van het vuur wordt het definitieve karakter van het werk vastgelegd.
www.limburgse-kunstkring.nl
 Cees Alfrink - Argus ogen Cees Alfrink werkt vanuit het eerste geschetste concept de voorstelling verder uit, waarbij het beeldende verhaal tenslotte zijn werkelijke inhoud krijgt. Uiteindelijk wordt niet de weergave van de gebeurtenis, maar de compositie bepalend voor het eindresultaat. Naast de ambachtelijke manier van werken, waarbij de geur van inkten en het experiment belangrijk zijn, gebruikt hij ook digitale technieken om zijn verbeelding vorm te geven.
www.ceesalfrink.nl
 Han Willigers Han Willigers balanceert tussen creëren en verbeelding. Daarbij ligt de nadruk op figuratieve en organische vormen waarbij verbeelding en inspiratie een rol spelen.De objecten in steen zijn min of meer ‘voelvormen’, waarbij de beschouwer naar herkenning moet zoeken. Abstractie wordt zo realiteit in steen, weerbarstig en zelf richting aangevend, totdat de vorm is bereikt die haar als beeldhouwer voor ogen stond.
www.atelier18.net
 Petra Lommen de bokkerijder Petra Lommen heeft een fascinatie voor de aarde, de klei en zijn talloze mogelijkheden die haar uitnodigen tot het maken van sculpturale beelden. Ook vindt ze het interessant om deze organische vormen te gebruiken in haar houtsnedes. De grondstoffen die ze gebruikt komen uit de natuur, haar grootste inspiratiebron. Het leven, het afsterven en het steeds weer opnieuw ontluiken fascineert haar mateloos.
www.limburgse-kunstkring.nl
 An Koopmans An Koopmans heeft als rode draad door haar werk; de mens, met al zijn emoties en de relaties met anderen. Haar werk is een subtiele zoektocht naar de ‘verwoording’ van een momentopname of een beeld dat haar diep geraakt heeft. Zij wil menselijke gevoelens door middel van eenvoudige vormen uitbeelden. Zij probeert waarden als tederheid, liefde, genegenheid, pijn en verdriet op een serene wijze uit te beelden in brons, klei of steen.
www.limburgse-kunstkring.nl
 Marcel Boonen Marcel Boonen experimenteert met verschillende technieken en ontdekt zo de vele mogelijkheden die het materiaal ijzer hem biedt. Uitgangspunt is kunstobjecten te fabriceren die gemaakt worden van oud en afgedankt ijzer en metaal en het creëren van toegepaste en duurzame kunst gemaakt van gerecyclede materialen. Marcel geeft schroot een tweede leven, maar ook dit nieuwe leven is uiteraard niet oneindig.
www.steampunk-art.nl
 Hans Keiren Hans Keiren streeft in zijn beelden naar eenvoud, puurheid en kracht. En dat liefst ook nog met een boodschap! Hij werkt graag abstract, soms met een figuratieve menselijke vorm. Alleen of als groep in dialoog met elkaar. Bij voorkeur in een combinatie van harde en/of nieuwe materialen zoals glas, polyester en metaal.De meeste beelden zijn dan ook geschikt om in de openlucht te plaatsen.
www.limburgse-kunstkring.nl
 Clemens Maassen Clemens Maassen denkt dat het moeilijk is om iets te maken wat betekenis heeft.  De scheidslijn tussen iets wat goed is en wat niks is, is flinterdun. Dagenlang ben je in het atelier bezig en er komt niets. Dan moet je erop blijven vertrouwen dat het goed komt. Schilderen is niet ‘leuk’. Het gaat eerder over passie, vertwijfeling en over zaken die wel bestaan, maar waar we eigenlijk geen grip op hebben.
www.clemensmaassen.nl
 Leo kornips LK2 Inside the Planet Leo Kornips ervaart de wereld als een visuele werkelijkheid, waarin vormen, kleuren en vooral de mens een belangrijke rol spelen. In zijn ‘Human Paintings’ past hij, al schilderend, architectonische abstracties toe bij figuratieve composities.Thema’s als ruimtelijke beleving, emoties en meditatie komen daarbij aan de orde.Hierbij spelen compositie en ritme een belangrijke rol.
www.leokornips.nl
 Lidwien van Wersch - Battle for love Lidwien van Wersch werkt voornamelijk in series. Het is keramiek met een eigen uniek karakter. Vorm en inhoud zijn in haar werk onlosmakelijk verbonden. Zij meent: ‘wie de emoties niet kent, begrijpt de vorm niet, wie de vorm niets zegt, raakt de emoties niet’. De afzonderlijke elementen van de beelden krijgen hun betekenis in de relatie tot elkaar. Het werk kenmerkt zich inhoudelijk door intimiteit, nabijheid, soberheid en eenvoud.
www.lidwienvanwersch.nl
 Cor de Ree Cor de Ree maakt objecten met een gebruiksfunctie. Na een gedetailleerd ontwerp begint hij met koperen buizen, t-stukken en bochten een frame te bouwen. Uiteindelijk wordt alles afgewerkt met slijpers en schuurschijven. Als finishing touch zorgen verdunde zuren voor de patine en krijgt het object zijn doorleefde uitstraling. Zo ontstaan zijn tronen, banken, luchters en torens. In een mix van stijlen onstaat tenslotte een heel eigen sfeer.
www.corderee.nl
 Ellen_Janssen_ Ellen Janssen toont in haar glaskunst een zeer kleurrijke collectie schalen en objecten. Veelal in een abstracte vormgeving, maar ook in organische, natuurlijke vormen. Felle en primaire kleuren zijn kenmerkend voor haar stijl met naïeve afbeeldingen en abstracte landschappen. Ellen beschouwt zichzelf als ‘emotievanger’ en wil mensen graag beroeren met haar kunst. Haar motto is: ‘geef kleur aan je leven, kleur je dag en geniet!’
www.ellenjanssenglas.nl
 Leo horbach Leo Horbach ‘houwt’ zijn beelden uit steen, waarbij techniek en materiaalbehandeling een bijzondere plaats innemen. Achter de beelden schuilt een boeiend verhaal, maar er is ook ruimte voor een eigen interpretatie. Zijn sculpturen zijn verhalend en zinnenprikkelend. De mens, het vrouwenlichaam en het dier zijn geliefde studieobjecten. Amazones, stieren, paarden, engelen en wulpse dames lijken rond te dartelen in zijn versteende wereld.
www.leohorbach.exto.nl
 Nic heffels Nic Heffels ervaart schilderen als een constante zoektocht. Een voortdurende verlegging van zijn eigen grenzen, waarbij hij elke keer wordt gedwongen het pas verworvene weer los te laten. Het wekken van suggesties heeft voor hem meer waarde dan het noteren van zijn waarnemingen. Terugkomende thema’s in zijn werk zijn: vrijheid, openheid, natuur en ruimte. Thema’s die nauw verbonden zijn met zijn belevingswereld.
www.nicheffels.nl
 Jos Limpens Jos Limpens maakt krachtige, doorleefde beelden. Zijn werk heeft niet als doel mooi te zijn. Thema’s als dood en ouderdom zijn terug te vinden in het werk, waarbij hij klei met staal combineert. Dat laatste staat voor de kunstmatige aanpassingen die de mens vaak nodig heeft op zijn weg naar oud worden. Stalen pijpen en schroeven houden de figuren van klei bij elkaar. Het roesten van het staal beeldt verval en ouderdom uit.

 

Home