Dinsdag 12 | 09 | 20:15 u                          € 5                                                  

 

Film: Missionarissen in Nieuw-Guinea (Roy Villevoye  & Jan Dietvorst) met intro en aftertalk;

 

Roy Villevoye (Maastricht 1960) studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hij maakt sculpturen en installaties, films en foto’s. Hij heeft solo-exposities gehad in binnen- en buitenland. O.a. in Boymans van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam, Bonnefantenmuseum.
In 2000 had hij een solo-expositie in Het Domein in Sittard (My bonnie is over the ocean …).
Een ander bekend werk van hem is bijvoorbeeld de grote fotowand, buiten bij het WML-gebouw in Maastricht.

Sinds zijn eerste reis naar de Indonesische provincie Papoea, een deel van het voormalige Nederlands Nieuw Guinea en het leefgebied van de Asmat, speelt de uitwisseling met dit gebied en dit volk een belangrijke rol in zijn werk. Meer algemeen is de wrijving tussen culturen als die van de Asmat enerzijds en de westerse anderzijds daarin een belangrijk thema.
Twee recente films, die hij samen met Jan Dietvorst maakte, zijn portretten van missionarissen die werkten in Nederlands Nieuw-Guinea.

Jan Dietvorst (Bergen op Zoom 1953) studeerde sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam. Hij maakt beelden en tekeningen. Met Roy Villevoye maakte hij 20 films. Zijn teksten over uiteenlopende cultuurkritische onderwerpen worden gepubliceerd op zijn blog. Met een zekere regelmaat schrijft hij ook teksten over andere kunstenaars. Jan Dietvorst is actief als uitgever van kunstenaarsprenten en is parttime werkzaam als programmamaker bij de Stichting Paradiso, Amsterdam.

De film ”Geef me zeep. Geef me een handdoek.” (2014, 60 min.) is een interview met
Piet van Mensvoort, die 30 jaar actief was als missionaris in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea.
Hij vertelt hoe zijn geloof beïnvloed werd door de omstandigheden daar en hoe zijn door het Christelijk geloof geïnspireerde werk werd ontvangen door de lokale bevolking. Het portret gaat voorbij de stereotype beelden die gewoonlijk worden gekoppeld aan deze anonieme weldoeners.

The New Dress (2016, 20 min.) Een portret van zuster Majella Hoppenbrouwers die van 1956 tot 1961 bij de Asmat Papoea’s in het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea werkzaam was.

 

Programma overzicht