P18Hamlet trio

 

Donderdag 18 | 09 | 20:15 u             € 18

 

Paolo Giacometti – piano
Candida Thompson – viool
Xenia Jankovic – cello

Programma

R. Schumann

Fantasiestücke in a-klein opus 88 

F. Mendelssohn

Piano trio nr. 1 in d-klein 

Pauze  

R. Schumann

Selectie uit Fantasiestücke opus 12 (piano solo) 

F. Mendelssohn

Piano trio nr. 2 in c-klein 

Het Hamlet Trio werd opgericht in 2011 en bestaat uit Candida Thompson, Xenia Jankovic en Paolo Giacometti. Het trio bouwt in snel tempo een reputatie van wereldklasse op. De leden traden voor het eerst samen op tijdens het Ernen Music Festival in Zwitserland, waar Xenia Jankovic de artistieke leiding heeft. Sindsdien heeft het trio opgetreden in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje.
De agenda’s van de musici staan vol met solo-optredens, optredens in kamermuziekverband en het verzorgen van muziekonderwijs, maar desalniettemin vinden de leden ook steeds tijd om samen te musiceren. 
Het trio heeft zich recentelijk gewijd aan uitvoeringen op authentieke instrumenten voor het oude-muziek-repertoire en een cd-opname hiervan staat in de planning. De trio’s van Mendelssohn die deze avond te horen zijn, zullen ook op deze cd verschijnen. In de nabije toekomst staan concerten in de Verenigde Staten, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk gepland.
Paolo Giacometti is een Nederlands pianist van Italiaanse origine (Milaan, 1970) en was een leerling van Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij met onderscheiding is afgestudeerd.
Hij verwierf bekendheid door zijn opnames met onder meer de cellist Pieter Wispelwey en hij nam de complete pianowerken van Rossini op, uitgebracht bij Channel Classics Records. Paolo Giacometti won vele prijzen op (inter)nationale concoursen. Met zijn opnamen van Schumanns Humoreske, Fantasiestücke en Toccata won hij de prestigieuze onderscheiding BBC Music Magazine’s Benchmark and Performance of Outstanding Quality distinctions.
Vanaf 2001 geeft hij hoofdvak piano aan de Faculteit Muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds september 2010 ook werkzaam op de Robert Schumann Hochschule te Dusseldorf. Paolo treedt regelmatig op zowel solo als in kamermuziekensembles.

 

Candida Thompson studeerde bij de vermaarde pedagoog David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar zij haar solistendiploma met onderscheiding behaalde. Ze studeerde verder aan het Banff Centre for the Arts in Canada. Daarna behaalde Candida Thompson diverse prijzen op concoursen, onder meer op het Internationale Jeunesses Musicales te Belgrado.

Als solist speelde Candida Thompson met diverse orkesten in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Zo speelde ze als solist onder meer met het kamerorkest van Moskou, de Wiener Symphoniker, het Symfonieorkest van Tokio, het English String Orchestra, Amsterdam Sinfonietta en de Radio Kamer Filharmonie.
Al vanaf jonge leeftijd voerde Candida Thompson kamerorkesten aan in Scandinavië, Spanje, Nederland en Groot-Brittannië. Sinds 1995 is zij als concertmeester verbonden aan Amsterdam Sinfonietta. Sinds 2003 is Candida Thompson tevens artistiek leider van het orkest. Bij het aanvoeren van een project hecht zij grote waarde aan de individuele inbreng van alle orkestleden. Haar muzikale benadering vraagt een maximale inzet en grote betrokkenheid van de musici.

 

Xenia Jankovic werd geboren in 1958 in een Servisch-Russische familie van musici.
Gefascineerd door de cello, begon ze te spelen toen ze zes was en debuteerde  met
het Belgrade Philharmonic toen ze nog maar negen was. Twee jaar later ontving ze een
beurs voor de speciale school van het conservatorium van Moskou en was een leerling
van Stefan Kalianov en Mstislav Rostropovich.
Verdere studies waren bij Pierre Fournier in Zwitserland en Andre Navarra in Duitsland. In 1981verwierf Xenia Jankovic internationale bekendheid en erkenning met de eerste prijs winnaar van het  prestigieuze “Gaspar Cassado” Concours in Florence. Er waren solo-optredens met grote orkesten zoals het Philharmonia Orchestra London, het Budapest Philharmonic, de Radio Orkesten van Berlijn, Copenhagen en Madrid evenals haar recitals in Parijs, Londen, Berlijn en Moskou. Ze worden omschreven als diep ontroerend en onvergetelijk.
Ze speelt als kamermusicus met Gidon Kremer, Andras Schiff, Tabea Zimmermann. Ze wordt regelmatig uitgenodigd op internationale festivals.
Xenia Jankovic is een van de meest interessante cellisten van onze tijd.
Van 1990-2003 is zij hoogleraar cello aan de “Musikhochschule” in Würzburg en sinds 2004 is zij als docent verbonden aan de “Hochschule für Musik” in Detmold. 

Programma 2014