Zaterdag 23 | 09 | 20:15 u                          € 22                                 

 

Matangi Quartet & Izhar Elias – Musica de Feria

 

Izhar Elias – gitaar
Maria-Paula Majoor – 1e viool
Daniel Torrico Menacho – 2e viool
Karsten Kleijer – altviool
Arno van der Vuurst – altviool

 

Programma

 

R. Gnattali

Sonate voor gitaar en cello (1969)

Allegretto comodo – adagio – con spirit

R. Sierra

Triptico (1989)

Tranquillo – ritmico – fluido

S. Revueltas

Música de Feria (1932) – strijkkwartet

Pauze

J. Álvarez

Metro Chabacano (1987) – strijkkwartet

M. Diego Pujol

Guernica (2001) – strijkkwartet en gitaar

Mujeres – el ave – el guerrero – el caballo y el toro – mujer con niño muerto – epílogo (o la resistencia)

Martin Fondse

Paraíso (2012) – gitaar en strijkkwartet

 

Het Matangi Quartet (Maria-Paula Majoor – viool, Daniel Torrico Menacho – viool,
Karsten Kleijer – altviool en Arno van der Vuurst – altviool) werd opgericht in 1999 tijdens de studie van de musici aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Inmiddels is het kwartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en ver daarbuiten.
De strijkers worden tijdens dit concert, getiteld Musica de Feria, vergezeld door Nederlandse Muziekprijs-winnaar Izhar Elias (gitaar).

In dit feestelijke programma staat muziek uit Zuid-Amerika centraal: Argentinië, Puerto Rico, Brazilië en Bolivia. Samen met het strijkkwartet kan Elias’ gitaar moeiteloos laveren door de enorme rijkdom aan Latijns-Amerikaanse stijlen, van zwoele jazz tot salsa en tango.
Componisten als Revueltas, Gnattali, Sierra en Pujol lieten zich inspireren door populaire muziek uit hun geboortelanden of gebruikten jazz- en salsa invloeden.

Musica de Feria: een feestelijke mix van complexe ritmes, intense dramatiek en swingende dialogen!

Izhar Elias (Amsterdam, 1977) ziijn verhalende en poëtische stijl en zijn grensverleggende programmering heeft hem wereldwijde bekendheid gebracht. Zijn veelzijdigheid als gitarist komt tot uiting door zijn verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, als allereerste gitarist in de geschiedenis van de prijs.
De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Izhar Elias behaalde meerdere prijzen tijdens diverse nationale en internationale concoursen. Elias gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS.

Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Nederlands Symfonie Orkest en Het Gelders Orkest. Izhar Elias trad onlangs op voor koning Willem-Alexander tijdens het Koningsdagconcert. Hij beschikt o.a. over een originele gitaar uit 1812 (C. Guadagnini, Turijn), waarvan de aanschaf mede mogelijk werd gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Maria-Paula Majoor, Daniel Torrico Menacho, Karsten Kleijer en Arno van der Vuurst vormen samen het Matangi Quartet. Het kwartet is een van de eerste fulltime professionele strijkkwartetten van Nederland. Zij brengen het rijke klassieke repertoire – van Haydn tot Adès – op de kleine en grote podia in binnen- en buitenland. Daarnaast initiëren de musici avontuurlijke projecten met een specifiek thema en publiek. Deze zijn vaak genre-overschrijdend en experimenteel van aard en in samenwerking met diverse bevlogen en beroemde artiesten zoals Youp van ’t Hek, Carel Kraayenhof, DJ Kypski en Eric Vloeimans. Het is het enige Nederlandse strijkkwartet dat een Edison won in de categorie jazz.

 

Programma overzicht