Vrijdag 26 | 09 | 20:15 u                    € 18

 

Matangi Quartet:
Maria-Paula Majoor – viool
Daniel Torrico Menacho – viool
Karsten Kleijer – altviool
Arno van der Vuurst – cello

Jonas Skielboe – gitaar

Programma

J. Turina

Sonata voor gitaar, opus 61 

L. Boccherini

Fandango kwintet nr. 4 voor gitaar en strijkers 

J. Turina

Serenata voor strijkkwartet opus 87 

M. Castelnuovo-Tedesco

Kwintet voor gitaar en strijkkwartet, opus 143 

De temperamentvolle Spaanse dans fandango leidde in de 18e eeuw tot grote onrust binnen de kerk, de dreigde de sensuele dans te verbieden. Het kwam zelfs tot een rechtszaak, waarbij de paus zijn kardinalen in hoogsteigen persoon getuigen moesten zijn van een fandango-uitvoering. De zaak liep met een sisser af, de fandango mocht blijven bestaan en zou voor veel componisten een aantrekkelijke inspiratiebron worden. Van Rameau tot Rimsky-Korsakov, velen vielen voor de charmes van de fandango. Ravels beroemde Bolero zou oorspronkelijk zelfs Fandango zijn getiteld. Matangi brengt met de gitarist Izhar Elias een prachtig kamermuziekprogramma, geïnspireerd op deze Spaanse dans.

Het Matangi Quartet werd opgericht in 1999, tijdens de studie van de jonge musici aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. In 2003 voltooide Matangi de tweejarige voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder leiding van Stefan Metz (cellist Orlando Kwartet). In het kader van de academie kreeg het Matangi Quartet les van wereldberoemde musici waaronder de leden van het Amadeus Kwartet. Verder werd het kwartet enkele jaren intensief begeleid door Henk Guittart (altviolist Schönberg Kwartet).

Inmiddels is het Matangi Quartet uitgegroeid tot een vaste speler op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten. Met hun gloedvolle spel en vlotte presentatie zijn Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno boegbeelden van een nieuwe generatie klassieke musici.

Jonas Skielboe studeerde aan het Kongelige Konservatorium in Kopenhagen bij Ingolf Olsen. Hij vervolgde zijn studie aan de Académie de Musique Tibor Vagar in Sion (CH) bij George Vassiliev, waarhij in 2006 cum laude afstudeerde. Zijn masteropleiding deed hij bij Zoran Dukic aan het Koninklijk Conservatorium en sloot deze in 2008 succesvol af. De laatste jaren heeft Jonas Skielboe zich verdiept in het Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziekrepertoire. Zijn optredens brachten hem onder andere in Spanje, Italië, Denemarken, Zwitserland en Venezuela.

Met gratis inleiding door Toine Sporken om 19.00 uur

Programma 2014