Woensdag 13 | 09 | 20:15 u                          € 19                                                             Bestellen

 

Muziektheater: WO1 14-18 “Achter de Hollandse Waterlinie”

 

Ab Gietelink – acteur
Marcel Schouwstra – acteur

Gottfrid van Eck – musicus
Geleijn van der Ham – musicus

 

Programma

 

Een fascinerend en aangrijpend muziek- en filmtheaterproject met als thema Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Hoewel de Europese grootmachten de Nederlandse neutraliteit respecteerden, wachtten Nederlandse militairen jarenlang in de bunkers van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie op een oorlog die uiteindelijk niet naar Nederland kwam.

Theater Nomade (acteurs Ab Gietelink en Marcel Schouwstra) brengt samen met musici
Gottfrid van Eck en Geleijn van der Ham een voorstelling, waarin de grenzen tussen verschillende kunstdisciplines verdwijnen. Unieke documentaire zwart-wit beelden en politieke kunst met illustere personages als Koningin Wilhelmina, Anthony Fokker, Keizer Wilhelm II, Troelstra en Mata Hari worden in snelle kostuum- en scènewisselingen door de acteurs en musici vertolkt.

De filmbeelden zijn deels nog nooit eerder vertoond en worden ondersteund door aangrijpende muziek, zoals L’histoire du Soldat (Strawinsky) en werken van Weill, Debussy en Bartok.
Daarnaast ontbreken politieke (protest)liederen als “Het wijnglas” en “Mensch, durf te leven” van Drik Witte niet.

 

Programma overzicht