Woensdag 13 | 09 | 20:15 u                          € 19                                               

 

Muziektheater: WO1 14-18 “Achter de Hollandse Waterlinie”

 

Ab Gietelink – scenario en regie
Ab Gietelink  & Marcel Schouwstra – acteurs
Gottfrid van Eck & Geleijn van der Ham – musici
Theater Nomade – producent

 

De 1e Wereldoorlog is een enorme gebeurtenis in de Europese geschiedenis, die deze jaren, 100 jaar later herdacht wordt. De grootmachten voerden een vernietigende loopgravenoorlog, die miljoenen slachtoffers eist.

Theater Nomade (acteurs Ab Gietelink en Marcel Schouwstra) brengt samen met musici
Gottfrid van Eck en Geleijn van der Ham een voorstelling, waarin de grenzen tussen verschillende kunstdisciplines verdwijnen. Unieke documentaire zwart-wit beelden en politieke kunst met illustere personages als Koningin Wilhelmina, Anthony Fokker, Keizer Wilhelm II, Troelstra en Mata Hari worden in snelle kostuum- en scènewisselingen door de acteurs en musici vertolkt.
Een fascinerend en aangrijpend muziek- en filmtheaterproject met als thema Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Hoewel de Europese grootmachten de Nederlandse neutraliteit respecteerden, wachtten Nederlandse militairen jarenlang in de bunkers van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie op een oorlog die uiteindelijk niet naar Nederland kwam.

De filmbeelden zijn deels nog nooit eerder vertoond en worden ondersteund door aangrijpende muziek, zoals L’histoire du Soldat (Strawinsky) en werken van Weill, Debussy en Bartok.
Daarnaast ontbreken politieke (protest)liederen als “Het wijnglas” en “Mensch, durf te leven” van Drik Witte niet.

 

Inhoud

 

In het redactielokaal van het socialistische dagblad Het Volk komen de berichten van het front in Noord-Frankrijk binnen. Het verhaal 14-18 ontrolt zich voor het publiek door de ogen van cartoonist Albert Hahn en zijn collega-redacteur Jacob Domela.  Domela en Hahn kijken met een pacifistisch-socialistische gekleurde blik naar de ‘Grote’ Wereldoorlog. Jacob Domela, zoon van de bekende Nederlandse sociaal-anarchist Ferdinand Domela Nieuwenhuis, geeft onder meer verslag hoe 1 miljoen Belgen in september 1914 naar Nederland vluchten. Hij ontmoet bekende persoonlijkheden als Mata Hari, die in Parijs 1917 op verdenking van dubbelspionage werd gefusilleerd. Hij interviewt Anthony Fokker, die duizenden superieure Duitse jachtvliegtuigen liet bouwen. In een reeks van gebeurtenissen verschijnen illustere personages op het podium. Generaal Snijders, die in het geheim pro-Duits adviseerde, Koningin Wilhelmina, die de neutraliteit van het koninkrijk wist te bewaren en SDAP leider Troelstra, die na de ineenstorting van de Europese keizerrijken in 1918 ook in Nederland de revolutie wilde uitroepen. Tenslotte Keizer Wilhelm II, gezocht voor oorlogsmisdaden, die asiel kreeg in het Utrechtse huis Doorn.

Ab Gietelink (Auteur, regisseur, acteur) presenteert zijn theaterwerk al 30 jaar in zeer diverse theatercircuits. Tussen 1985 en 2016 realiseerde hij met Theater Nomade honderden historisch geënsceneerde theatervoorstellingen op tientallen monumentale locaties.  In het najaar van 2012 kwam Nomade met de geautoriseerde Nederlandse versie van The Kings Speech in een schouwburgtournee. 2014 en 2015 werden tournees van de succesvolle film- en muziektheatervoorstelling Anthony Fokker gebracht. In 2016 volgde de eerste tournee van 14-18. Het bijzondere van Theater Nomade is het in verrassende documentaire vorm vertellen van grote historische en politieke gebeurtenissen.

 

Programma overzicht