Zondag 24 | 09 | 14:00 u                          € 19                                     

 

Niet vergeten

 

Mirel Iancovici – cello
Jeroen Riemsdijk – piano
Peter van Nunen – verteller

 

Programma “Souvenir de voyage”

 

Henri Duparc

Invitation au voyage

Charles Baudelaire

Invitation au voyage (gedicht)

George Rochberg

Ricordanza

F.A. Servais

… de Czernowitz – cello en piano (1863)

(morceau de salon sur des air roumains)

Paul Celan

Todesfuge (gedicht)

Anatolijus Senderovas

Song of Sulamith

Slawa Ulanowski

Erinnerungen aus Yad Vashem – cello solo

Evgueny Yevtushenko

Babi Yar (gedicht)

Mirel lancovici

Dmitri’s choice – cello solo

Franz Schubert

Der Leiermann uit Winterreise – gedicht, cello en piano

Camille Saint-Saens

…d’lsmaflia (uit Egypte) – piano solo

Piotr Tchaikovsky     

…d’un lieu cher Méditation – cello en piano

tekst uit de brieven van Tchaikowski aan Nadezhda von Meck

Alexandr Pushkin

…de Georgie Ne poi Krasavitsa (gedicht)

Serguey Rachmaninov

Ne poi Krasavitsa – cello en piano

Komitas

Kroenk (Kraanvogel)

Asik Veysel

Black Earth (gedicht)

Fazil Say

Black Earth Farewell

Deniz Inan

Farewell

 

Peter van Nunen (verteller), Mirel Iancovici (cello) en Jeroen Riemsdijk (piano) brengen een programma met als titel “Souvenir de…”.

De puntjes in deze titel staan voor verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld voor Moskou. Cello en piano verklanken het werk “Souvenir de Moscou” van Wieniawski, waarbij de verteller poëtische teksten over deze stad ten gehore brengt. Of voor Czernowitz, de geboortestad van Paul Celan, die de aangrijpende Todesfuge over de dood van zijn ouders in een concentratiekamp schreef. Erinnerungen aus Yad Vashem, het Holocaustmuseum in Jeruzalem, gaat verder op dit thema, waarna Mirel Iancovici een emotionele cellosolo speelt.

Teksten en muziek zullen één samenhangend verhaal vertellen. Een verhaal dat gaat over herinneren en herdenken, over niet vergeten. Over waarom we schrijven en musiceren: om te vechten tegen het vergeten.

Herinneren is een luxe die niet iedere generatie zich kan veroorloven. Toch is herinneren noodzakelijk. Schrijven en spelen opdat niet verdwijnt wat in het geheugen moet blijven.
In een collage van poëzie, proza en muziek wordt verhaald over mensen die geen recht van bestaan meer hadden omdat ze anders waren, het is een uitnodiging mee op reis te gaan naar pleinen en straten, wijken en steden die ontvolkt raakten en zonder ziel bleven. Herinnering aan Czernowitz, aan Ismaïlia, aan Georgië, aan Armenië, aan Kiyiv en Babin Jar, altijd herinnering aan een dierbare plek. Het is geen nostalgische zoektocht naar een verloren tijdperk, maar een aandachtig luisteren naar tekst en muziek over gebouwen aan pleinen en in straten in wijken en steden waar medemensen woonden en vernietigd werden.

Gedichten van onder anderen Aleksandr Poesjkin, Komitas, Charles Baudelaire, Paul Celan, Âşık Veysel en Jevgenij Jevtoesjenko.

Muziek van onder anderen Slawa Ulanowski, Henri Duparc, George Rochberg, François Servais, Franz Schubert, Camille Saint-Saëns, Pjotr Tsjaikovskij, Sergej Rachmaninov en Mirel Iancovici

Peter van Nunen volgde de opleiding tot tolk-vertaler (Russisch en Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Hij was en is als docent aan diverse opleidingen tolk-vertaler werkzaam; hij is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

Mirel Iancovici is een Roemeense cellist, docent, componist, arrangeur en dirigent. Hij won vele belangrijke internationale wedstrijden en gaf concerten in Europa, de Verenigde Staten en in Azië. Mirel is een gepassioneerde ambassadeur van hedendaagse klassieke muziek en heeft verschillende composities opgedragen aan andere componisten uit de hele wereld. Hij is docent aan het Conservatorium Maastricht en het Fontys Conservatorium in Tilburg..

Jeroen Riemsdijk
Jeroen Riemsdijk is concertpianist, kamermusicus, docent (conservatorium Maastricht), researcher en schrijver van The Golden Finger Technique. The art of Passagework for Pianists.
Hij speelt regelmatig met gerenommeerde musici zowel op internationale podia en festivals, als in de opnamestudio en voor de radio.

 

Programma overzicht