P12Thomese

 

Vrijdag 12 | 09 | 20:15 u                        € 18

 

P.F. Thomése – verteller
Corrie van Binsbergen – gitaar
Albert van Veenendaal – geprepareerde piano
VU Strijkensemble

P.F. Thomése debuteerde in 1990 met Zuidland, een verhalenbundel waarmee hij de AKO Literatuurprijs won. Sindsdien schreef hij alom geprezen romans, verhalen, essays en novellen. Zijn grote internationale doorbraak kwam met Schaduwkind (2003) dat in twintig landen werd uitgebracht. Tijdens dit concert leest P.F. Thomése voor uit Schaduwkind, dat hij schreef na de dood van zijn dochtertje. Het is een essay over de wisselwerking tussen de ervaring en de taal. Tegelijkertijd ontrolt zich een muzikaal scenario, geschreven door gitariste/componiste Corrie van Binsbergen, geïnspireerd op het boek. Hierdoor ontstaat als het ware een film voor de oren.


Schaduwkind   
Een vrouw die haar man begraaft, wordt weduwe genoemd, een man die zonder zijn vrouw achterblijft, weduwnaar. Een kind zonder ouders is wees. Maar hoe heten vader en moeder van een gestorven kind?’ Na de dood van zijn dochtertje Isa vond P.F. Thomése zichzelf terug in doodstille kamers, tussen onervaren woorden die hij nog moest leren schrijven. Schaduwkind is het adembenemende relaas van dit zoeken naar woorden. Een heel leven wordt overhoop gehaald, elke betekenis moet opnieuw worden uitgevonden. ‘Als ze ergens nog is, dan in de taal.’


Compositie
In overleg met de auteur heeft de componiste de keuze van de tekst en de volgorde uit het boek gemaakt. Zo komt het tot een geheel van tekst en muziek. De compositie stoelt op een aantal gegevens. Enerzijds de hoge f die als onaf wordt ervaren die niet oplost; schaduwkind. Anderzijds de toonsoort E groot, voor de euforische toestand toen Isa net geboren was. Een twaalftoonreeks voor het geen houvast meer hebben, de werkelijkheid als abstract ervaren.

Programma 2014