Zondag 24 | 09 | 20:15 u                          € 22                                    

 

Strijkers philharmonie zuidnederland

 

Met gratis inleiding om 18.30 uur door Toine Sporken in Kasteel Wittem. 

 

Programma

 

A. Schönberg

Verklärte Nacht opus 4

Pauze

J. Brahms

Sextet nr. 2 in G-groot (versie voor strijkorkest)

Allegro non troppo – Scherzo, allegro non troppo, presto giocoso – Adagio – Poco allegro

 

In het kader van het jubileum is er een extra feestelijke bijeenkomst gepland op Kasteel Wittem.
U wordt ontvangen met  twee amuses en een glas wijn, waarna Toine Sporken zijn inleiding verzorgt op het concert van de philharmonie zuidnederland. Graag ivm de accommodatie en organisatie vooraf opgeven via info@kunstdagenwittem.nl

De philharmonie zuidnederland komt in een grote bezetting van 18 strijkers!

Het orkest musiceert sinds 2013 op het hoogste niveau in Zuid-Nederland en daarbuiten.
Dit concert kan alleen een fantastisch collectief zijn, omdat de orkestleden ook elk afzonderlijk geweldige musici zijn. Het is dan ook een feest om naar de 18 strijkers te luisteren. 

Op het programma staan twee meesterwerken: de strijkorkestversie van Brahms’ indringende Tweede Strijksextet en Verklärte Nacht, het meest romantische en duidelijk door Brahms beïnvloede werk van de expressionistische SchönbergDit symfonische gedicht is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel, waarin een gesprek tussen twee verliefde mensen, waarbij de vrouw in verwachting is van een kind van een andere man, centraal staat.
Schönbergs muziek begint donker, maar eindigt positief met een verlossing.
Brahms’ strijksextet wordt gekarakteriseerd door een exotisch klinkende opening van het eerste deel en door een innovatieve en contrastrijke technische en melodische structuur.
Op en top romantisch, lyrisch en melodieus genieten!

De philharmonie zuidnederland is opgericht in 2013; een waardevol en flexibel symfonieorkest met bevlogen orkestleden die musiceren op het hoogste artistieke niveau in de regio Zuid-Nederland en daarbuiten. In korte tijd is het orkest gegroeid tot een uitstekend presterende eenheid en gaat met de komst van chef-dirigent Dmitri Liss vol vertrouwen het nieuwe seizoen in. Het gezelschap voert het volledige symfonische repertoire uit en maakt zich daarnaast sterk voor innovatie met vernieuwende cross-over programma’s zoals Spicy Classics en door de verbinding met het bedrijfsleven tijdens Leading the South. Educatie vormt een wezenlijk onderdeel van het orkest. Kinderen van alle leeftijdsgroepen kunnen van dichtbij kennismaken met de kracht en magie van muziek.

De philharmonie zuidnederland is en blijft actief aanwezig bij gebeurtenissen in de regio die van belang zijn zoals Musica Sacra, Limburgse Kerst, het Memorial Concert in Margraten, de Nieuwjaarsconcerten en vooral dit jaar het bijzondere Nieuwjaarsconcert in de Efteling.
Ook draagt het orkest bij aan de Componistendag die komend seizoen aan Prokofjev is gewijd en speelt het naast Beethovens Negende Symfonie een opdrachtwerk van Hawar Tawfiq om de vijfentwintigste verjaardag van het Verdrag van Maastricht luister bij te zetten.

De philharmonie zuidnederland blijft zoals met HeartBeat op innovatieve wijze zoeken naar wegen om niet alleen nieuwe publieksgroepen te bereiken, maar ook om een orkest van en voor de regio te zijn. Mede daarom is het orkest niet alleen aanwezig bij belangwekkende regionale gebeurtenissen, maar steekt het ook zijn nek uit met spannende en vernieuwende concertformules voor streekgenoten die de drempel naar het traditionele symfonieorkest te hoog vinden.
Zo brengt het orkest met technolegende en DJ Jeff Mills een zomerconcert waarin de technobeats en orkestklanken samensmelten tot een aanstekelijk amalgaam en gaat het orkest door met de informele concertformule Spicy Classics bedoeld om studenten en jongeren te bereiken. Ook komt er een tweede editie van Leading the South, het dit seizoen met veel succes geïntroduceerde project om bedrijfsleven en orkest dichter bij elkaar te brengen en samen zorg te dragen voor het welbevinden van de regio’s Noord-Brabant, Limburg en Zeeland.

 

Programma overzicht