Zaterdag 09 | 09 | 20:15 u                          € 22                                      

 

Duo MARES & Matthijs Koene – Tangotello

 

Esra Pehlivanli – altviool
Marko Kassl – accordeon
Matthijs Koene – panfluit
Mariano y Cosima – tangodans

 

Programma

 

M. de Falla

Suite Populaire Espagnole

B. Bartok

Violin duets (selectie)

I. Stravinsky

Delen uit de “Suite Italienne”

C. Meijering

Amber and Cream (trio versie)

Pauze

M. Ravel

Pièce en forme de habanera

E. Saie

Le Tango perpetual

I. Albéniz

Tango opus 165/2 (met tangodans)

K. Weill

Youkali (Tango-Habanera) (met tangodans)

I. Stravinsky

Tango

A. Piazzolla

Histoire du Tango (met tangodans)

Duo MARES bestaande uit Esra Pehlivanli (altviool) en Marko Kassl (accordeon) werd opgericht in 2004 na een debuutconcert tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Sindsdien treden zij overal ter wereld op. Tijdens dit concert wordt het duo aangevuld met Matthijs Koene (panfluit), waarmee een wel heel bijzondere bezetting ontstaat!

Het programma, genaamd Tangotello, is zeer gevarieerd: natuurlijk worden er tango’s gespeeld, onder andere van PiazzollaStrawinsky en Albéniz. Ook zullen er werken ten gehore worden gebracht, die geïnspireerd zijn op volksmuziek, zoals de Suite Populaire Espagnole van de Falla en delen uit de Suite Italienne van Strawinsky.
Bijzonder: het speciaal voor Duo MARES gecomponeerde “Amber and Cream” door de Nederlandse componist Chiel Meijering staat ook op het programma!

Een vurig gepassioneerd en opzwepend concert met als toegift een tangoshow
door het befaamde duo: Mariano y Cosima!

Het altviool- en accordeonduo Duo MARES (Esra Pehlivanli en Marko Kassl) debuteerde in 2004 op het Amsterdamse Grachtenfestival en was sindsdien te gast op vele internationale podia en festivals. Beide musici hebben al een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Pehlivanli won prijzen op prestigieuze concoursen zoals “Kryzstof Penderecki International Contemporary Music Competition” (Polen) en “Torneo Internazionale di Musica” (Italië). Kassl heeft verschillende prijzen gewonnen; hij was prijswinnaar op de Austrian Accordion Competition, de JAA Accordion Competition in Tokio en de internationale Pro Loco Camalò Competition in Italië.
Het repertoire van het Duo MARES omvat bewerkingen van meesterwerken uit het verleden tot nieuwe muzikale composities. Als uniek duo zetten ze een belangrijke stap in de wereld van kamermuziek. Het duo werkt op het ogenblik met componisten van vandaag samen om nieuw repertoire voor deze unieke combinatie te creëren. Verschillende werken zijn voor het Duo MARES geschreven en aan het duo opgedragen. Duo MARES heeft talrijke concerten gegeven in Nederland, België, Duitsland, Turkije, Oostenrijk, Slovenië, Venezuela, Ierland, Noord Cyprus en Luxemburg. Ook namen ze deel aan verschillende festivals, zoals het
Grachtenfestival Amsterdam en het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.

Matthijs Koene kwam pas op het Conservatorium Amsterdam erachter dat hij zijn droom om klassieke muziek op zijn panfluit te spelen bij zou moeten stellen. Er bestond nauwelijks klassieke muziek voor panfluit. Vastbesloten van de nood een deugd te maken begon hij een promotietocht. Niet alleen qua repertoire begon hij bij nul, ook zijn speeltechniek moest Matthijs nootje voor nootje afbreken en heropbouwen. De klassieke muziek vroeg een techniek die in de panfluitwereld niet bestond. In 2001 studeerde Matthijs Cum Laude af. Zijn inspanningen om de klassieke muziekwereld kennis te laten maken met zijn instrument leverde Matthijs de titel ‘ambassadeur’ op. Inmiddels schreven tientallen componisten voor panfluit solo, in kamermuziek en met orgel. Matthijs werkte samen met een flink aantal gevestigde namen. Naast nieuwe modern-klassieke werken speelt Matthijs ook oud klassiek repertoire op de panfluit en is hij hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam. 

Mariano y Cosima
Mariano groeide op in een tangofamilie in Buenos Aires en bezocht van jongs af aan  de milongas van Buenos Aires. Zijn ouders, Lalo y Mirta, brachten de  tango naar Holland. Ze reisden met hun shows door heel Europa.. 
Cosima speelde viool  sinds haar 5e  en danst sinds haar 7e jaar. Ze ontdekte de Tango toen ze Tango Violin studeerde aan het Conservatorium van Rotterdam (’96 / ’97) waar ze ook in het tango-orkest OTRA speelde. Enkele jaren later stapte ze over van het spelen van tango naar het dansen van tango. Ze studeerde intensief in Buenos Aires met bekende maestros.
Mariano trad op bij de bruiloft van Prinses Maxima en Prins Willem-Alexander in Paleis Noordeinde in 2002. Hij verzorgde een show en een workshop voor de gasten. De dag daarvoor was er een optreden voor de Koninklijke familie in de oude Tweede Kamer /De Ridderzaal (een show met een tango trio als  cadeau voor het koninklijk paar).
Verder stonden ze in Koninklijk Theater Carré, De Nieuwe Luxor Theater, de Doelen en vele andere internationale podia. Met het Danny Malando orkest toerden ze door Nederland en Japan

 

Programma overzicht