32-ste editie 2019

Licht op Klank en Kleur

In deze 32e editie wordt een aantal bijzondere zaken in de schijnwerpers, letterlijk in het licht, gezet.
In het 350e sterftejaar van Rembrandt van Rijn zijn de Kunstdagen Wittem erin geslaagd een exclusief en bijzonder programma rond deze gebeurtenis tot stand te brengen. Er zijn vijf activiteiten te beleven die elk op eigen wijze aandacht besteden aan de grootmeester van het licht.

Zo is er een
  • Concert met muziek uit de tijd van Rembrandt op historische instrumenten
  • Kunsthistorische lezing over Rembrandt en zijn tijd
  • Film over zijn leven, werk en techniek
Daarnaast komt er een
  • Concert waarin Rembrandts werken in relatie worden gebracht met de poëzie, de muziek, de liederen en het toneel uit zijn tijd
Als absoluut unicum wordt er een
  • Muzikale ode gebracht aan de emoties die horen bij zijn werk. De gevoelens die etsen en tekeningen van Rembrandt oproepen bij beschouwers, zullen vertaald worden in liederen die die gevoelens weergeven. Zo ontstaat het programma Zingende Etsen. De werken zullen getoond worden, toegelicht en uitgevoerd door sopraan Fenna Ograjensek met pianobegeleiding. Er zullen liederen vertolkt worden van de 17e eeuw tot heden.

Verder worden in het slotweekend de spots gericht op tangomuziek, waarbij wervelende klanken en kleuren podium en zaal zullen vullen. Moderne en traditionele vormen, violen, mondharmonica, bandoneon, zang en dans worden ingezet om passie en emotie aan de bezoekers te presenteren.

Ook gaat het licht aan voor de voorstelling The Unfamiliar waarin twee dansers werk van Schubert verbeelden met de vraag: “Is een leven voor de kunst het ware leven of maakt de kunst een waar leven onmogelijk?” De musici en de dansers laten zich inspireren door de keuzes die componist Franz Schubert maakte in zijn leven. Het is een voorstelling waarin de muziek danst en de dans muziek maakt.

Tevens zijn er twee bijzondere historische multimediale voorstellingen te zien met zang, spel, projectie en muziek. Eén over het leven van Willem van Oranje, de andere over een zwerftocht over de wereld om oude familiebanden te ontdekken. In het kader van 75 jaar bevrijding gaat de vlag uit tijdens de cultuurhistorische wandeling. Vanuit Mesch, als eerste Nederlandse gemeente in 1944 bevrijd, wordt deze historische grond verkend en toegelicht en afgesloten met een Bevrijdingsconcert.

En een paar grote spots op Jong Talent van het Conservatorium en een daverend pianorecital met de allermooiste klassieke pianowerken.

En ook zeer bijzonder: een expositie van honderd kunstenaressen rond het thema 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland in de kloosterbibliotheek. En in de kloostertuin vertederend werk van mensen met een beperking van Daelzicht.

Al met al weer een zeer gevarieerd en kwalitatief hoogstaand programma, waarin we u met genoegen laten meebeleven met het Licht op Klank en Kleur.

Home