The Ballad of Mauthausen

The Ballad of Mauthausen

Zaterdag 15 | 04 | 20:00u
€ 20

Uitverkocht

CultuurFonds Wittem en Kunstdagen Wittem organiseren uniek concert ‘The Ballad of Mauthausen’

Het concert van Niki Jacobs en haar ensemble begint op zaterdag 15 april om 20.00 uur in de Kloosterbibliotheek Wittem.

Reserveren via Jef Brauers (CultuurFonds Wittem):
jefbrauers49@gmail.com of 06-10212183.
U ontvangt een reserveringsbevestiging per mail. Betaling contant of per pin aan de kassa.
Bij dit concert zijn uitsluitend vrije zitplaatsen.
De kassa is open vanaf 19.00 uur. De deuren van de bibliotheek gaan/zijn om 19.15 uur open.

Niki Jacobs – zang
Ro Krauss – altviool
Ruud Breuls – trompet
Emile Visser – cello
Peter van Os – accordeon

The Ballad of Mauthausen is een hartverwarmende voorstelling waarin de beroemde Mauthausen liederencyclus van componist Mikis Theodorakis centraal staat. Gekozen is om de liederencyclus van Mikis Theodorakis en Iakovos Kambanellis in te bedden in een breder verhaal: tussen de grote Joodse migratiegolf aan het einde van de negentiende eeuw en de revival van de Joodse levenswijze en cultuur in de Verenigde Staten. Door die opbouw is het groter dan enkel een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling uitbundig en vrolijk. Zangeres Niki Jacobs slaat samen met haar fenomenale ensemble met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.

Een wel zeer bijzonder concert staat op zaterdag 15 april op het programma. In de Kloosterbibliotheek Wittem zingt en speelt Niki Jacobs met haar fenomenaal ensemble dan de wereldberoemde Mauthausen-liederencyclus van componist Mikis Theodorakis, op teksten van de holocaust-overlevende Iakovos Kambanellis. Het concert wordt gezamenlijk georganiseerd door de stichtingen CultuurFonds Wittem en Kunstdagen Wittem. De unieke voorstelling in de jiddische taal boekt op dit moment grote successen in Duitsland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en uiteraard in ons land. Niki Jacobs heeft er voor gekozen om de beroemde liederencyclus in te bedden in een breder verhaal: over de grote Joodse immigratiegolf aan het einde van de 19de eeuw en de revival van de joodse levenswijze en cultuur in Amerika. Door die opbouw is het concert veel meer geworden dan alleen een ode aan onze vrijheid. Niet voor niets eindigt de voorstelling uitbundig en vrolijk.

Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in de jiddische taal. Ze wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het jiddische lied. Het is voor Nikie een ware missie om het jiddische lied, dat vroeger in veel straten in onze steden op straat klonk, terug te brengen in de theaters. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Samen met haar ensemble slaat zij nu met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.
Dat heeft inmiddels geleid tot grote internationale bekendheid. Met name haar tournee van 21 dagen met veertien concerten dwars door Amerika heeft er voor gezorgd dat deze versie van ‘The Ballad of Mauthausen’ een begrip is geworden in de muziekwereld.
Niki Jacobs wordt tijdens haar concerten begeleid door een aantal topmuzikanten: Ro Krauss (altviool), Ruud Breuls (trompet) Emile Visser (cello) en Peter van Os (accordeon). Samen met Niki maakt dit top-ensemble een muzikale reis door de tijd, in een voorstelling die prikkelt, ontroert en inspireert..

Home