Cultuurhistorische wandeling 2018

Cultuurhistorische wandeling

Zaterdag 22 | 09 | 10:00 – 14:30
€ 25

Bestellen

Cultuurhistorische wandeling rond Hoogcruts en Noorbeek  
ca. 7,5km (heuvelachtig; goed schoeisel!)

We lopen dit jaar een ronde vanuit Noorbeek, dat als eerste plaats in Nederland door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap tot Icoonlandschap is verkozen. We beginnen met koffie/vlaai bij Eetcafé Tinus, Bovenstr. 9 te Noorbeek (dit is de doorgaande weg aan de oostzijde van het dorp). Parkeren iets verderop bij de afslag van de Bovenstr. naar de St. Maartensweg, ter hoogte van de bushaltes. Vervolgens splitsen we de groep in twee delen die tegengesteld een ronde lopen.

Route

De route loopt langs de Wesch (bron van de beek de Noor, de oude wasplaats), dan omhoog naar Bergenhuizen en weer afdalen naar Schey om bij het klooster Hoogcruts te stoppen.  Hier krijgen we een rondleiding en uitleg over het toekomstige gebruik van de ruimtes. We sluiten hier af met een locatieconcert door een ensemble uit Eijsden-Margraten. Vervolgens retour via Schilberg en Vroelen en de prachtige St. Brigidakerk in Noorbeek, waar we ook binnen kijken. De afsluitende lunch is weer  bij het genoemde eetcafé Tinus.

Het voormalige klooster Hoogcruts is normaal niet te bezoeken. In 1428 zag een herder een kruis tussen de doornkruisen en zelfs zijn schapen knielden. Door de omwonenden werd er na dit wonder vervolgens een kapel gebouwd. In 1496 werd dit een klooster van de H. Graforde of Sepulchrijnen, die gesticht was in 1114 door Godfried van Bouillon in Jeruzalem. Het klooster werd in 1797 door de Fransen opgeheven. Nadien werd het particulier bezit maar ook weer tijdelijk een klooster, jeugdherberg en tehuis. Het had diverse malen grote brandschade, voor het laatst in 1979, waarna het verviel tot een ruïne. Die is recent door het Limburgs Landschap gerestaureerd/geconsolideerd. Het klooster heeft een ommuurde tuin met enkele grote oude bomen en een theekoepel.

www.nederlandscultuurlandschap.nl

Home