Dansen op de vulkaan

Dansen op de vulkaan: Glitter en glamour uit het woelige interbellum

Zaterdag 26 | 06 | 16:00u           € 22

Dansen op de vulkaan: Glitter en glamour uit het woelige interbellum

Berlage Saxophone Quartet met

Karin Strobos mezzo sopraan
Martijn Cornet bariton

Vertel me over de liefde! Het chanson Parlez moi d’amour van Jean Lenoir vat de avond mooi samen: het Berlage Saxophone Quartet en zangers Karin Strobos ( mezzo sopraan) en Martijn Cornet (bariton) brengen een keur aan liederen uit het woelige interbellum, van George Gershwin tot Kurt Weill, op het snijpunt van opera en revue. Het interbellum was een muzikale bloeiperiode: jazz, bigbands en de opmars van de saxofoon. Tegelijkertijd was het dansen op de vulkaan. Maar wat een dans!

Glitter en glamour dus – aan de vooravond van de catastrofe.
Jazz veroverde in de roaring twenties Europa, met als boegbeeld dat hippe nieuwe instrument: de saxofoon. Componisten als Hanns Eisler en Erwin Schulhoff verwerkten het Amerikaanse geluid in klassieke composities. Uiteraard ontbreekt ook de geruchtmakende Dreigroschenoper van Kurt Weill en Bertolt Brecht niet. Het Berlage Saxophone Quartet fungeert vanavond als bigband, orkest en ‘barpiano’, in arrangementen van onder meer Wijnand van Klaveren en bijgestaan door de veelzijdige vocalisten Strobos en Cornet.

Programma

Berlage Saxophone Quartet 

H. Eisler Orkestsuite nr.6 (arr. C. Enzel)
E.Schulhoff Blues & Charleston uit Jazz Etuden voor piano solo Arr. Peter Vigh
K. Weill Liederen uit de Dreigroschenoper:

  1. Ballade des angenehmen Leben
  2. Polly’s Lied (1&2 arr J.Harle)
  3. Kanonensong (Arr. Peter Vigh)

Karin Strobos & Martijn Cornet
Arrangementen Wijnand van Klaveren

Cole Porter (1891-1964) “Night and day”
George Gershwin (1898-1937)  “Embraceable you”
Friedrich Schröder (1910-1972) “Ich tanze mit Dir in den Himmel hinein”
Misscha Spoliansky (1898-1985) “Heute nacht oder nie”
Kurt Weill (1900-1950) Fragment uit Symphonie II deel 1
Harold Arlen (1905-1986) “Stormy weather”
Theo Mackeben (1897-1953) “Bei dir war es immer so schön”
Kurt Weill Strijkkwartet deel 1
Jean Lenoir (1891-1976) “Parlez moi d’amour”
Ray Henderson (1896-1970) “You’re the cream in my coffee”

Het veelzijdige Berlage Saxophone Quartet verlegt muzikale grenzen en biedt een nieuw perspectief op het kwartetspel.
Ze zetten hun vakmanschap en podiumuitstraling in om extra glans te geven aan tijdloze meesterwerken als de Goldberg-variaties van Bach en het Achtste strijkkwartet van Sjostakovitsj.
Op zoek naar een optimale concertervaring initiëren ze multimediale producties en werken ze samen met geestverwanten uit andere kunstdisciplines, zoals muziektheatergezelschap Via Berlin, schrijver Jan Brokken en lichtontwerper Jurjen Alkema. Zoetgevooisd als het kan en confronterend als het moet, weten ze het publiek van nu te troosten en te prikkelen.
De vier bevlogen ambassadeurs van de saxofoon leerden elkaar kennen in de klas van Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam. Voor hun vervolgstudie kamermuziek trokken ze naar Berlijn, waar ze bij het Artemis Quartett aan de Universität der Künste hun mastertitel cum laude behaalden.
De vier saxofonisten delen ook graag hun expertise met musici van allerlei niveaus tijdens de Berlage Sacophone Academy. Lovende persrecensies, een groeiende groep aanhangers en onderscheidingen als de Kersjesprijs 2015 getuigen van hun succes.

Karin Strobos mezzo sopraan. Haar oeuvre omvat opera, liederen, concerten met orkest en kamermuziek. Na haar studie aan het Utrechts Conservatorium heeft Karin Strobos zich verder ontwikkeld tot een veelzijdig zangeres. Ze werkt veel samen met de beste orkesten van Nederland en treedt veelvuldig op in opera’s. Daarnaast geeft ze veel liederenrecitals en optredens met haar vaste trio met piano en fluit. Karin won belangrijke prijzen in binnen- en buitenland, zowel voor haar interpretatie van het moderne lied, als voor opera. Karin zong in Wittem bij de Kunstdagen meerdere concerten, toen ze verbonden was aan Opera Zuid.

Martijn Cornet bariton. Martijn Cornet studeerde bij Maarten Koningsberger aan het Conservatorium van Amsterdam. Sedert seizoen 2013-14 is hij verbonden aan het Aalto-Musiktheater in Essen. Onlangs mocht hij rollen vertolken in gerenommeerde operahuizen waaronder de New Israeli Opera in Tel Avivi, Theater an der Wien in Wenen en in de Opera National te Lorraine. In Nederland was hij te gast bij De Nederlandse Opera, Opera Studio Nederland en bij orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest. Ook als liedzanger is hij erg actief.

Home