Expositie 2018

Openingstijden exposities

Maandag t/m vrijdag van 14.00-17.00 uur.
Weekends van 12.00-17.00 uur

De entree is gratis.

Kunstexposities tijdens Kunstdagen Wittem 2018

In Perpetuum Volatile  Blijvend Vluchtig

De expositie van dit jaar staat in het teken van de fotografie. Zowel in de bibliotheek als in de tuin (uniek voor Wittem!) is er fotowerk van 7 Limburgse fotografen te zien. In de tuin exposeren ook nog 4 beeldend kunstenaars: Bij de expositie is een aparte catalogus beschikbaar.
Op de zondagen 9, 16 en 23 september, telkens om 14.00 uur zijn er kunstenaarsgesprekken met steeds 4 kunstenaars. Zij worden geïnterviewd over werk en leven en geven daarna een rondleiding over de expositie. Uschi Prick is de moderator voor de kunstenaarsgesprekken
De expositie is samengesteld door Bert Janssen

Kijk hier naar een vooruitblik op de expositie.

In de kloosterbibliotheek – Fotografie:

Jorgen Polman 
Jorgen Polman volgde de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt. Hij gebruikt het medium fotografie om zijn visie op de wereld weer te geven en onderzoekt de grens tussen realiteit en de droomwereld. Zo biedt zijn werk de kijker een ander perspectief op ons bestaan en de samenleving. Polman is docent en mede-oprichter van Forum BEELDtaal, een 4 jarig (online) opleidingsinstituut voor autonome en documentaire fotografie.

www.jorgenpolman.nl

www.ForumBEELDtaal.nl
Alx Marks
Alx Marks, Maastricht, Fotograaf/Edelsmid, Academie Beeldende Kunsten, Maastricht. Productdesign
Jorien, Mijn kleine grote zus.
Episode 5
Anderhalve meter groot.
Rond mijn tiende kwam ik erachter dat ze anders is.
Een klasgenootje vroeg mij; ‘Jouw zus is geestelijk gehandicapt, niet?’
Ik was oprecht verrast, dat hij dat kon zien.
Heb die jongen nooit gemogen.
https://rings.carbonmade.com
Jos van Maastricht 
Jos van Maastricht heeft in het verleden al een aantal exposities gehad, vooral in Duitsland, waar hij geruime tijd gewoond heeft. Het thema is bijna altijd de mens in een omgeving.
Ook als mensen zichzelf zijn, spelen ze onbewust in iedere situatie een andere rol, op straat, in de kroeg of op hun werk. Een momentopname kan de aanleiding zijn tot een heel verhaal. Jos gebruikt gewone mensen als startpunt. Een foto ontstaat spontaan in het openbaar en is nooit gearrangeerd. Zijn foto’s zijn als films in een beeld. Hij verleidt jou als kijker zelf een plot te schrijven.
Perry Schrijvers
Perry Schrijvers (1966, Helmond) keerde de geaccepteerde gebruiken in de fotografie om. Door uit te gaan van duisternis in plaats van het licht. Deze tijdruimte, metaforisch gezien de periode van transitie en transformatie; ‘de rite de passage’, weerspiegelt niet alleen zijn innerlijk en behoefte aan verstilling, maar ook ons donkere tijdsgewricht en zijn morele crisis. Anderzijds betreft het een zintuiglijk spel waarbij de beelden aanvankelijk verschijnen als duistere abstracte, bijkans zwarte vensters, bewegend tussen droomlandschap en realiteit, verleden en toekomst.

In de kloostertuin – Fotografie – Video – Beelden:

Maureen Bachaus (Interactieve new media installatie)
Het ‘Freedom’ project. De interactieve new media installatie ‘Freedom’ bestaat uit kleine, persoonlijke interventies in een openbare omgeving. Het project is opgebouwd uit korte online video-interviews. Mensen met verschillende achtergronden en uit verschillende culturen reageren hierbij op één en dezelfde vraag: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Via kleine paneeltjes met een QR code kan de voorbijganger de video’s ter plekke op zijn smartphone of tablet bekijken. De interviews onthullen de gedachten van een passant; een (mede)gebruiker van wellicht dezelfde openbare plek. Ook op het binnen- en buitenterrein in Wittem zijn tijdens de expositieperiode diverse levenslessen te ontdekken. 
www.maureenbachaus.com  www.facebook.com/maureen.bachaus
Han Rameckers/Pascale Leenders (Fotografie installatie) 
Pascale Leenders (venlo 1967) in 2016 afgestudeerd aan de fotoacademie Amsterdam richting autonoom.
Han Rameckers (voerendaal 1956) in 1976 afgestudeerd aan de toenmalige academie voor toegepaste kunsten Maastricht afdeling plastische vormgeving. Voor deze tentoonstelling zijn ze voor het eerst een samenwerking aangegaan. Deze samenwerking is tot stand gekomen door wederzijds respect voor elkaars beeldend werk. Zij hebben zich laten inspireren door het tbc-huisje in de kloostertuin van waaruit de zieke paters de heilige mis in de tuin konden volgen.
www.pascaleleenders.nl

www.hanrameckers.nl
Maarten van den Berg (poëzie)
Maarten van den Berg (1970, Heerlen) is dichter en beeldend kunstenaar. Zijn werk kenmerkt zich door een onmiskenbare romantische inslag langs rouwranden van de dagelijkse realiteit. Hij schreef vijf bundels en werd opgenomen in diverse bloemlezingen. Daarnaast is zijn dichtwerk op talloze plekken terug te vinden in de openbare ruimte. Zijn dichtregels zijn te vinden op straat, plein, brug, schoolgebouw, fabriek, gemeente-kantoor, kerk, restaurant en café. Hij zoekt veelvuldig samenwerking met mensen uit andere disciplines zoals muzikanten, beeldend kunstenaars, architecten en fotografen. Maarten van den Berg beschrijft een rauwe zoektocht naar verstilling, over stadsmatrozen, liefde, gevlochten eenvoud, troost en vechtlust.
 https://maartenvandenberg.net/
Paul Koenen (Design/bank)
Paul Koenen (Maastricht 1967) is beeldend kunstenaar en fotograaf. Momenteel werkt Koenen onder meer aan het project ‘Het Geheugen van Maastricht’ waarbij hij gesloopte architectuur eert door van het bouwpuin zitelementen te ontwerpen. Door gegoten bouwpuingranulaat glad te schuren ontstaat een soort terrazzo, uniek voor elk gebouw. In Koenens banken worden de herinneringen op die wijze vastgelegd. Alle banken krijgen een code en een verhaal, die gekoppeld kunnen worden aan een database van verdwenen onroerend erfgoed. Met dit idee won Paul Koenen de Design Award Made for Maastricht 2017.  www.paulkoenen.com/
 
Toine Dekkers (Beelden in brons)
In de derde dimensie onderscheidt Toine Dekkers zich door een eigenzinnige beeldtaal. De robuustheid en levenslust van zijn fantasievolle creaties doen denken aan het Bourgondische leven van Zuid-Limburg, de plek waar hij leeft en werkt. De stier, paard en varken nemen vaak plaats op hun sokkels waar ze als briesende taurus of vurig renpaard tot leven komen. De essentie van wezen is in een schets van brons gevangen. Als personages uit een mythe of een roman vertellen de dieren in verstilde scenes het verhaal van Toine Dekkers en tegelijkertijd nodigen ze ons uit om een hoofdstuk aan zijn beeldende roman toe te voegen.’ www.toinedekkers.nl
Bert Janssen (Fotografie)
Bert Janssen (1964, Herten) noemt zichzelf een laatbloeier. Vanuit Maastricht begon hij op zijn 26e aan de kunstacademie in Hasselt. In de loop der jaren voerde hij foto-projecten uit, die in boeken en exposities borging vonden.
Het gevoel bij de beelden die hij om zich heen ziet en de wisselwerking tussen hem en het onderwerp zorgen er voor dat ze persoonlijk worden. Hij streeft er naar om het wezenlijke van een situatie, een ding of persoon te zien. De registratie wordt een mening, een zienswijze uitgedrukt in een sfeer die hij proeft. http://www.bertjanssen.eu/
Arjen Schmitz (Fotografie)
Arjen Schmitz studeerde aan de Academie van Schone Kunsten in Hasselt (België). In zijn dagelijks werk fotografeert hij voornamelijk architectuur, landschap en portretten.
‘Mijn autonome werk binnen de fotografie belicht de ontwikkeling en verandering van de ruimte in de brede zin van het woord. Dat vindt zijn oorsprong in mijn fascinatie voor grootstedelijke architectuur, landschappen en de mens die zich daarin beweegt.’ http://www.arjenschmitz.com/

Home