Lezing en finissage

Lezing en finissage van de expositie

Zondag 29 | 09 | 13:00u
Gratis

Bestellen

Paul van der Steen verzorgt een lezing over zijn boek “De ongehoorde helft” dat in februari verscheen. Hij studeerde journalistiek en politicologie en werkte van 1994 tot 2008 bij De Limburger. Sinds 2008 freelancet hij voor onder meer NRC, Trouw, De Limburger, het Historisch Nieuwsblad en Zuiderlucht.
De ongehoorde helft portretteert de vrouwen die als eerste de vinger durfden op te steken, die zorgden dat de mannen met macht niet om hen heen konden of die om treurige redenen solliciteerden en daarmee geschiedenis schreven. “Als ik als Kamerlid mislukte, dan zouden de vrouwen het gedaan hebben”, zei Suze Groeneweg over haar verantwoordelijkheid als eerste vrouwelijke parlementariër van Nederland. Politieke pioniers als zij voelden een last drukken. Het vergde moed om als eerste vrouw in een volksvertegenwoordiging, in een college van B en W of kabinet plaats te nemen. Ook omdat na de invoering van het algemeen kiesrecht de oude vooroordelen voortleefden. De eerste vrouwelijke minister mocht aan de slag op een departement in de zachte sector. Drenthe kreeg als eerste een vrouwelijke commissaris van de koningin, want daar gebeurde toch niets. Het premierschap blijft tot op de dag van vandaag een exclusieve mannenzaak.
Na de lezing kunnen er vragen aan de schrijver gesteld worden en is er ruimte voor discussie.

Vervolgens de finissage: de tentoonstelling wordt feestelijk afgesloten en de opbrengst voor het goede doel bekend gemaakt. Tenslotte bestaat de gelegenheid de expositie voor de laatste keer te bezoeken.

Programma 2019