Lollo Meier Jazzkwintet

Lollo Meier Jazzkwintet

Zaterdag 29 | 09 | 20:15
€ 19

Bestellen

Lollo Meier – gitaar (solo)
Bram van Es – gitaar
Bert Smits – viool
Henry Schuler – contrabas
Bart Keltjens – drums

18.30  Gratis lezing door cultuurhistoricus Bart-Jan de Graaf.
Zigeuners (de gadje*-benaming voor Roma) hebben zo lang als ze door Europa zwerven zowel fascinatie als afschuw opgeroepen. Waar komt deze zo tegengestelde typering vandaan? Wat is het toch dat de zigeuners zo ‘anders’ maakt? En hoe is het mogelijk dat dit volk, dat als een van de weinige volkeren op aarde nog nooit oorlog heeft gevoerd, toch zo gewantrouwd wordt?
Cultuurhistoricus Bart Jan de Graaf onderzoekt in zijn lezing de verschillende karakteriseringen van ‘de zigeuner’ en probeert de dieperliggende oorzaken daarvan bloot te leggen.
* Gadje: de Roma-benaming voor niet-zigeuners, burgers, buitenstaanders

Lollo Meier speelde al eerder met veel succes op de Kunstdagen. Hij groeide op in een elite-familie van zigeunermuzikanten. Hij is onder andere neef en generatiegenoot van grootmeesters als Stochelo Rosenberg en Fapy Lafertin. De stijl van Meier is geïnspireerd door de muziek van Django Reinhardt en is zowel traditioneel, melodieus, gevoelig als opgewekt. Hij componeert veel nieuw materiaal in deze gipsy jazz stijl en zijn composities hebben een verfrissende authentieke Djangosmaak, waarbij hij met een buitengewone virtuositeit speelt. Lollo Meier heeft de afgelopen 20 jaar talrijke albums opgenomen. Hij speelt op alle grote jazzfestivals in binnen- en buitenland. In 2013 werd een uitgebreide film over hem gemaakt (“Lollo’s Journey”).

Lollo Meier en zijn muzikale vrienden zijn gewild over de hele wereld bij besloten feesten en gerenommeerde jazz festivals. Lollo Meier is beroemd omdat hij minder bekende Django wijsjes speelt en eigen composities heeft. Naast uitvoeren, besteedt hij veel van zijn tijd aan onderwijs. Hij geeft gewilde masterclasses en deelt zijn kunstenaarschap hierdoor met anderen en geeft hiermee de Djangos door aan een nieuwe generatie. Een opmerkelijke man met een opmerkelijke stijl van spelen.

Home