Ode aan Europa

Ode aan Europa

Zondag 1 | 05 | 16:00u
€ 20

Reserveren

MosaTrio

Alexandra Van Beveren – viool
Paul Stavridis – cello
Bram de Vree – piano

Aan de hand van vier composities gaan we op zoek naar de oorsprong en identiteit van de Europese klassieke muziek. We beginnen bij het begin: de Habsburger Joseph Haydn stond mee aan de wieg van het pianotrio als genre. Als leraar van Ludwig van Beethoven was hij ook bepalend voor de ontwikkeling van de Duitse muziektraditie. Vervolgens zoeken we het contrast op met het Pianotrio van Gabriel Fauré. Als leerling van Saint-Saëns en leraar van Debussy staat Fauré op een cruciaal kruispunt in de Franse muziek.
In zijn pianotrio horen we een combinatie van romantiek, impressionisme en expressionisme, steeds à la française!
Met het prijswinnende project Mosaic brengen we hedendaagse muziek uit de Lage Landen. Naar aanleiding van ons 10-jarig bestaan, schreven jonge componisten uit verschillende Belgische en Nederlandse conservatoria nieuwe miniatuurcomposities.
Mosaic neemt u mee in de spannende, frisse en originele denkwereld van deze jonge creatievelingen.
Eindigen doen we met de laatste belangrijke Europese traditie: de Boheemse. In zijn eerste pianotrio neemt Antonin Dvorak ons mee in de rijke Boheemse klankwereld van hartstocht, smart en folklore.

Programma

J. Haydn Piano Trio in E flat major, Hob. XV:36
G. Fauré Piano Trio in D minor, Op. 120
Pauze
Mosaic Miniatures for Piano Trio
A. Dvorak Piano Trio no. 1 in B flat major, Op. 21

MOSA TRIO

Het Mosa Trio speelt bijzonder meeslepend, fantasierijk en levendig. Hun musiceren is retorisch aangrijpend, stilistisch gevarieerd en minutieus vormgegeven. Ik heb het geluk om veel fantastische kamermuziek ensembles te horen, maar slechts zelden hoor ik een ensemble dat zo kenmerkend en persoonlijk is als het Mosa Trio.”— Mark Steinberg, Brentano String Quartet —

Dit is een zeer treffende beschrijving van het Mosa Trio door Mark Steinberg (Brentano String Quartet). Door de bijna onuitputtelijke energie die de leden van het jonge Nederlands-Belgische pianotrio steken in het doorgronden van hun repertoire, bevatten hun vertolkingen een grote expressie, veel innerlijke diepgang en een homogene interpretatie. Dit laat het trio horen in een breed repertoire dat reikt van vroeg klassiek tot hedendaags klassiek. Bovendien tonen ze een grote interesse in de uitvoeringspraktijken van deze  stijlperiodes. Hierdoor blinkt het trio naast technisch meesterschap uit in de veelzijdigheid van zijn vertolkingen.  Het trio programmeert graag verschillende contrasterende stijlen binnen een concert waardoor het publiek enerzijds altijd iets hoort waar het van houdt en anderzijds ook vaak in aanraking komt met iets wat nieuw voor ze is. Ook de inlevende manier waarop het trio de muzikale werken toelicht, draagt bij aan het scheppen van een verhaal. Zeker bij hedendaags klassiek werk levert dit voor het publiek vaak nieuwe inzichten op. www.mosatrio.nl

Rescensies:
“The Mosa Trio performed an immaculate reading of Haydn and the Shostakovich, here revealing
a wealth of nuances that escape nearly all other interpreters.”
Clive O’Connell — The Sydney Morning Heral

“Het Mosa Trio speelt alsof ze Sjostakovitsj hebben ontleed en uitgebeend.”
Biëlla Luttmer — de Volkskrant

“Trotz ihrer begrenzten Historie haben die Musiker des Trios eine phantastische gemeinsame Sprache gefunden. Ein junges und erstaunliches neues Trio!”
Uwe Krusch — Pizzicato

Home