Rembrandt 2.0

Rembrandt 2.0: Lezing en concert Zingende Etsen

Vrijdag 20 | 09 | 20:15u
€ 20

Bestellen

Rembrandt 2.0: Lezing en concert Zingende Etsen

Voor de pauze de lezing Rembrandt van Rijn en zijn tijd door kunsthistoricus Wouter van Romondt.

Daarin gaan we nader kennismaken met Rembrandt, de molenaarszoon, en lopen samen met hem door zijn stad Amsterdam met  de prachtige architectuur van de barokke en classicistische grachtenpanden en het bijna voltooide Paleis op de Dam. Doordat de V.O.C. in korte tijd vele ondernemende kooplui schatrijk maakte, kreeg hij vele burgers als opdrachtgevers. Ook de schildervrienden van Rembrandt maakten, net als hij, historiestukken, dier-schilderkunst, kerkinterieurs, zeestukken, landschappen en vooral veel portretten en groepsportretten. Nadat Rembrandt kennismaakte met de Utrechtse Caravaggisten, die in Italië het clair-obscur hadden leren toepassen, kreeg Rembrandt’s werk een geheel nieuwe impuls. Hij werkte met sterke lichte en donkere partijen, alsof er spotlights op sommige delen van de voorstelling gericht zijn.
We nemen bovendien een kijkje in de rijke grachtenhuizen en bekijken o.a. fraaie beelden, het voorname meubilair, glaswerk en porselein. Ook de muziek en literatuur uit Rembrandt’s tijd wordt toegelicht en vanzelfsprekend bekijken we een aantal van zijn beroemdste werken, zoals de olieverfschilderijen, tekeningen en etsen van deze grootse Nederlandse meester.

Wouter van Romondt is opgegroeid op Aruba en nu al weer ruim veertig jaar woonachtig in het prachtige Limburg. Hij is beeldend kunstenaar en voormalig leraar tekenen en kunstgeschiedenis op de Pedac in Maastricht en op het Sophianum in Gulpen. Hij geeft nu al weer vele jaren met plezier lezingen over kunst en cultuur in al haar facetten.

Na de pauze Zingende etsen

Fenna Ograjensek – sopraan
Robert Weirauch – piano
Sybrand van der Werf – concept

 

We kennen Rembrandt als een zelfbewuste schilder van imposante, dramatische schilderijen.
Wie kent de Nachtwacht niet? Of het Joodse Bruidje? Zijn zelfportret als de apostel Paulus? Stuk voor stuk werken die als door een goddelijke inspiratie op het doek lijken te zijn beland. Maar zoals elke kunstenaar weet, is het scheppen van grote meesterwerken slechts zelden een daad van alleen inspiratie. Nee, aan elk schilderij gaan schetsen, ruwe versies en mislukkingen vooraf. Vallen en opstaan, ook Rembrandt heeft het vak moeten leren.

In de zoektocht naar zijn genie zoeken we de scherven die langs het pad zijn blijven liggen: zijn kanttekeningen, zijn schetsjes en kladjes. We bladeren door zijn eindeloze schetsboeken en vinden een half paard, een arm, een vrijend paartje met een hand teveel. En daar leggen we ons oor te luisteren en horen hoe een talent vorm krijgt: door muziek. Luister en kijk mee met sopraan Fenna Ograjensek en pianist Robert Weirauch en hoor Rembrandt zoals u hem nog nooit gezien hebt. Met mooie en verrassende muziek van Duitse en Nederlandse componisten als Brahms, Mozart, Strauss, Wagner, Sweelinck, Heppener, Stolwijk en Konsten.

Fenna Ograjensek, sopraan, is een veelgevraagd én veelzijdige zangeres. Ze voelt zich als een vis in het water in opera- en concertrepertoire, maar zet ook graag haar tanden in kamermuziek en nieuwe composities van hedendaagse componisten. Zij staat bekend om haar warme stemgeluid, muzikaliteit en connectie met haar publiek. Als cultureel verbinder wil Fenna een bijdrage leveren aan een bruisend cultureel leven in haar eigen regio. Fenna Ograjensek studeerde zang en opera aan het Maastrichts Conservatorium en vervolgde haar studie aan The Juilliard School in New York. Momenteel wordt Fenna gecoacht door Gemma Visser.

Robert Weirauch studeerde piano en compositie aan het Maastrichts Conservatorium (resp. bij Tonie Ehlen en John Slangen), waar hij sinds 2006 ook als piano coach werkt. Daarnaast is hij actief in kamermuziek, lied, orkest, koor, opera en bands.

Programma 2019