Uit Einsteins Vioolkist

Uit Einsteins Vioolkist

Zondag 20 | 06 | 16:00u
€22

Uitverkocht

Uit Einsteins Vioolkist

Delta Piano Trio & Ab Nieuwdorp
Vertelconcert met werken van o.a. Mozart, Beethoven, Schubert en Martinu

Programma
Voor het vertelconcert “Uit Einsteins vioolkist” is een samenwerking ontstaan tussen het Delta Pianotrio en de Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp. Er worden werken uitgevoerd in afwisselende bezettingen die Einstein zelf speelde of waar hij een bijzondere band mee had. Tussendoor vertelt Ab Nieuwdorp over Einsteins leven aan de hand van mooie, ontroerende en grappige verhalen en anekdotes, waarin we met name in zullen gaan op de interessante band tussen de wetenschap en de muziek en de figuur Einstein wiens liefde voor muziek we weer tot leven wekken. Dat Einstein een begaafd violist was, is voor veel mensen onbekend, maar dat de klassieke muziek een zeer centrale rol in zijn leven speelde staat vast. De viool was zijn grootste bron van vreugde, zo zei hij: “Als ik geen wetenschapper zou zijn geweest, dan was ik waarschijnlijk musicus geworden. Ik denk vaak in muziek. Ik dagdroom in muziek. Ik zie mijn leven in muziek.”
Er worden werken uitgevoerd van o.a. Mozart, Beethoven, Schubert en Martinu.

Het Delta Pianotrio wordt door collega’s beschouwd als één van de meest veelbelovende Nederlandse pianotrio’s en maakte naam met haar pure, compromisloze muzikaliteit, energie en de bereidheid dieper de muziek in te duiken dan vanzelfsprekend is. Het trio studeerde in Salzburg, Parijs en Bazel. Ze zijn meervoudig eerste prijswinnaar van verschillende concoursen waaronder het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland. Inmiddels heeft het trio al 2 cd’s uitgebracht die beide lovende reacties ontvingen in de internationale pers.

In een wereld van mondialisering en uniformiteit valt het trio op door haar persoonlijke klank, toewijding en jeugdig enthousiasme. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd en op overtuigende wijze brengen ze drie persoonlijkheden samen tot een muzikale eenheid. Het trio benadert kamermuziek als een vorm van communicatie, een constante uitwisseling van ideeën en een gedeelde weg van reflectie, ontdekking en evolutie. Met als doel hun eigen pad te vormen, heeft het Delta Pianotrio een gevarieerde en zeer persoonlijke repertoirekeuze, die werken uit het gehele piano trio oeuvre omvat. 

Ab Nieuwdorp (27 maart 1975) is een Nederlands presentator op de klassieke muziekzender NPO Radio 4.Nieuwdorp had van kinds af aan een grote liefde voor klassieke muziek. Op latere leeftijd studeerde hij tuba aan het Utrechts Conservatorium en Engels aan de Universiteit Utrecht. Hij deed zijn masteropleiding aan de Universiteit van Bristol waar hij studeerde en les gaf. Hij speelde daar ook in het symfonieorkest. Na zijn opleiding was hij werkzaam in het middelbaar onderwijs. In 2007 solliciteerde hij bij Radio 4. Na de interne opleiding bleef Nieuwdorp als enige over. Hij presenteerde eerst samen met Hans van den Boom het programma Licht op Vier en vanaf 2015 is hij de vaste presentator van het programma De Klassieken.

Home