Van Baerle Trio

Van Baerle Trio

Maandag 10 | 09 | 20:15
€ 23

Bestellen

Hannes Minnaar piano
Maria Milstein viool
Gideon den Herder cello

Vooraf twee lezingen. De eerste over de geschiedenis van de Steinway vleugel met muzikale voorbeelden door Piano Maene (zie toelichting onderaan) en een inleiding op het concert door
Toine Sporken. Toegang lezingen gratis. Aanvang 18.00 uur.

 Programma

L. van Beethoven Pianotrio in es-groot opus 70 nr. 2
Poco sostenuto – Allegro ma non troppo – Allegretto – Allegretto ma non troppo – Finale. Allegro
F. Liszt Tristia S. 723c (bewerking van La Vallée d’Obermann)
Pauze
F. Mendelssohn Pianotrio nr. 2 in c-klein opus 66
Allegro energico e con fuoco – Andante espressivo – Scherzo. Molto Allegro quasi Presto – Finale. Allegro appassionato

Hannes Minnaar was vorig jaar te gast tijdens het jubileumjaar van de Kunstdagen met een prachtig, virtuoos soloprogramma.

Dit jaar komt hij terug met een uitgebalanceerd kamermuziekprogramma door het toonaangevende Van Baerle Trio. Dit trio is in 2004 opgericht en de naam is ontleend aan de straat waar de muzikale wortels van de leden liggen: de Van Baerlestraat in Amsterdam, waar de drie musici elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam ontmoetten.

Na het winnen van het Vriendenkrans Concours in het Concertgebouw in 2011 treedt het trio veelvuldig in deze zaal op en wordt het door het Concertgebouw genomineerd voor de ECHO Rising Stars 2013/14, een tour die het trio naar belangrijke zalen in heel Europa brengt. De ontmoeting met Menahem Pressler in 2008 was een grote bron van inspiratie voor de drie musici, die sindsdien meerdere keren voor hem speelden. Sinds 2014 geven de leden van het Van Baerle Trio hun ervaring door aan een volgende generatie musici op uitnodiging van het Conservatorium van Amsterdam.

De debuut-cd van het Van Baerle Trio met werken van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel werd bekroond met een Edison Klassiek 2013. Hierna bracht het Van Baerle Trio de pianotrio’s van Mendelssohn uit.  Op dit moment neemt het Van Baerle Trio de verzamelde pianotrio’s van Beethoven op. Deze opname is door de internationale pers met veel enthousiasme ontvangen.
www.vanbaerletrio.com

Lezing: Geschiedenis van de Steinway vleugel
Steinway & Sons is de standaard waarmee alle piano’s vergeleken worden. In 98% van alle grote concertzalen ter wereld staat een Steinway op het podium. Maar wat maakt deze instrumenten zo iconisch? Wat is het “geheime recept”? Tijdens de 19de eeuw was de piano als instrument in volle ontwikkeling. Zowat alle pianobouwers ontwikkelden nieuwe concepten en technieken, de ene bouwer slaagde hier al beter in dan de andere. Steinway innoveerde de piano met uitvindingen die tot op vandaag de referentie blijven. Tijdens de inleiding op het concert van Hannes Minnaar kijken we in detail naar de manier waarop Steinway de pianowereld fundamenteel veranderde. Naast een moderne Steinway zal ook de allereerste Steinway uit 1836 (“Kitchen piano”) op het podium staan om de technische evolutie te laten zien én horen. Een unieke inkijk in de pianobouw van vroeger en nu.

Sedert het jaar 2000 is Piano’s Maene officieel en exclusief Steinway Dealer in België. Sedert april 2018 ook in Zuid-Nederland. Dankzij hun tachtig jaar ervaring met het bouwen van historische instrumenten (klavecimbels, pianofortes, …) en de goede relaties die ze hebben ontwikkeld met Steinway & Sons, kwam deze laatste in 2005 met het idee om de allereerste Steinway & Sons pianoforte uit 1836 (in hun fabriek te New York) te restaureren. Dankzij de slechte staat waarin het originele instrument zich bevond, was het maken van een replica een betere optie. In samenspraak met Steinway & Sons bouwde het atelier van Chris Maene uiteindelijk twee replica’s van de Steinway No.1 “Kitchen Piano”. Hoe Steinway & Sons zich ontwikkelde van pianofortebouwer tot ambachtelijk fabrikant van ’s werelds meest vermaarde moderne piano’s van absolute topkwaliteit, hoort U in deze lezing door Pianos’ Maene als voorprogramma van het concert van het Van Baerle Trio met Hannes Minnaar.
www.maene.be

Home