Nieuwjaarssprookje

Onder voorbehoud van nieuwe maatregelen en eventuele beperkingen, bieden wij u graag onderstaand concert aan:

Nieuwjaarssprookje

Zaterdag 31 | 01 | 2021
14:00u en 16:00u
€ 20    Reserveren

Fenna Ograjensek – sopraan
Pascal Pittie – tenor
Robert Weirauch – piano
Sybrand van der Werf – verteller en regie

Programma

“Ver in zee is het water zo blauw als de blaadjes van de mooiste korenbloem en zo helder als het zuiverste glas, maar het is heel diep, dieper dan een ankerketting ooit kan komen…” Zo begint een van de allerbekendste sprookjes van Hans Christian Andersen: “de Kleine Zeemeermin”. Hij schildert een tragisch verhaal over verlangen, liefde en vooral: anders zijn. We kennen de zoete Disney-versie, maar in het hartverscheurende origineel loopt het niet goed af met de kleine zeemeermin. Dat sprookjes niet (alleen) voor kinderen zijn, bewijst dit bijzondere concert! In deze versie van Opera Compact vertelt Sybrand van der Werf het verhaal in een kortere versie (van de hand van onze eigen Jacques Vriens) en zingen Fenna Ograjensek (sopraan) en Pascal Pittie (tenor) toepasselijke aria’s en duetten uit het operarepertoire, begeleid door meesterpianist Robert Weirauch. En ze leefde nog lang en ….

Fenna Ograjensek, sopraan, is een veelgevraagd en veelzijdige zangeres en geldt als een begrip in het Limburgse muziekleven. Steeds weet zij haar publiek te verassen met originele programma’s en ideeën, waarbij ze de connectie met het publiek aangaat. Haar carrière bracht haar in vele concertzalen over de hele wereld, waarbij ze met verschillende operagezelschappen samenwerkte. Fenna Ograjensek studeerde eerst klassieke zang en opera aan het Maastrichts’ Conservatorium bij Yvonne Schiffelers en vervolgde haar studie aan The Juilliard School in New York bij Edith Bers waar ze haar graduate diploma behaalde. Momenteel wordt Fenna gecoacht door Gemma Visser. Het is haar missie om als cultureel verbinder haar talenten in te zetten om een bijdrage te leveren aan een bruisend cultureel leven in de regio waar ze woont. Als freelance operazangeres richtte ze in 2018 samen met Sybrand van der Werf het nieuwe operagezelschap Opera Compact op.

De tenor Pascal Pittie studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Mya Besselink en behaalde er zijn diploma’s met onderscheiding. Pascal vertolkte meer dan 40 operarollenen en werkte samen  met meerdere beroemde dirigenten waaronder Jaap van Zweden en Edo de Waart, waarbij hij voor orkesten stond als het Rotterdams en Radio Philharmonisch orkest. In 2003-2004 was hij verbonden aan de operastudio Nederland en debuteerde hij bij de Nederlandse Opera, Vlaamse Opera en de Nationale Reisopera. In 2008 vertolkte Pascal de rol van Dichter in Reigen van de Vlaamse componist Phillip Boesmans in een tournee door heel Nederland. Deze productie werd geregisseerd door de bekende regisseur Harry Kupfer. In 2009 zong hij deze rol in l’Opéra Bastille in Parijs. In oktober 2004 won hij de Jo Bollenkamp prijs tijdens de Internationale Vocalisten Presentatie.

Robert Weirauch studeerde piano en compositie aan het Conservatorium van Maastricht bij Tonie Ehlen en John Slangen en werkt daar sinds 2006 als corepetitor en pianocoach.  Naast zijn vaste werkzaamheden als pianist speelt hij ook voor de hobby een hele hoop andere instrumenten, waaronder drums, akoestische gitaar, elektrische viool, sitar, theremin, ukulele en zelfs de trombone. In zo’n 25 jaar tijd heeft Robert Weirauch als componist ruim 100 stukken geschreven in allerlei bezettingen, van kleine solowerkjes tot een volledige opera in 2001 die in Athene gedeeltelijk werd uitgevoerd en bekroond werd met een 2e prijs in de Dimitris Mitropoulos wedstrijd. Hij heeft echter zijn gecomponeerde werken allen vernietigd.

Regisseur Sybrand van der Werf volgde na zijn studie Kunstmatige Intelligentie de opleiding tot regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. In 2009  maakte hij zijn debuut bij Opera Zuid en regisseerde vervolgens meerdere succesvolle producties met hetzelfde gezelschap. Tussen 2009 en 2016 ensceneerde Van der Werf producties bij BarokOpera. Daarnaast werkte hij bij Opera Trionfo, het Nationaltheater Mannheim en bij de Dutch National Opera Academy. Naast opera maakt Van der Werf ook jeugd- en figurentheater, waarmee hij onder meer in Iran, Indonesië en Noorwegen kwam. Ook is Van der Werf een frequente gast bij orkesten, waar hij diverse producties begeleidt en regisseert. Hij is als gastdocent verbonden aan de Toneelacademie en Conservatorium van Maastricht en sinds 2018 artistiek leider van Opera Compact. Verder brengt de nabije toekomst de wereldpremière van een jeugdopera over Sadako Sasaki, overlevende van de atoombom op Hiroshima, in het kader van de Salzburger Festspiele en een grootschalige Traviata op het Scheveningse strand bij Festival Classique. Waarschijnlijk beide in 2021.

Kijk hier naar de concerten van de Quarantaine Musicale en de compilatie van de Kunstdagen 2019

Voor een terugblik op en fotoverslag van de concerten en activiteiten kijkt u op: